Machtsstrijd bij VTM Nieuws escaleert: hoofdredacteuren verlaten bedrijf, middagjournaal ingekort

VTM Nieuws moet op zoek naar een nieuwe baas nadat hoofdredacteur Nicholas Lataire donderdagavond aan de deur is gezet. Hij lag al enige tijd overhoop met directeur Nieuws Kris Hoflack, die ook mocht vertrekken. Uit protest tegen het ontslag van hun hoofdredacteur boden gisteravond minstens drie leden van de nieuwsdienst hun ontslag aan. Het middagjournaal van vandaag werd ingekort tot tien minuten.

Tom de Leur, Benjamin Praet en Dennis Van Goethem

Lees ook. Onrust bij VTM: journalisten zien het nieuws “maand na maand aan kwaliteit inboeten

Onlangs pakte VTM nog uit met een vernieuwd decor voor de nieuwsuitzendingen. Achter de schermen gaat het er minder fraai aan toe. In een opmerkelijke mail aan de directie uitten dertien journalisten van de nieuwsdienst deze week hun bezorgdheid over VTM Nieuws. Sensationele onderwerpen zouden voorrang krijgen op ­gewichtiger nieuws, de verpakking zou boven de inhoud gaan, de kijkcijfers zouden wisselvallig zijn en de toekomstplannen “vaag”.

De namen onder de mail waren niet van de minsten: onder meer nieuwsanker Elke Pattyn, misdaadjournalist Faroek ­Özgünes en reporter Julie Colpaert. In de mail werd niet gezegd wie verantwoordelijk werd geacht voor de vermeende chaos, maar er werd duidelijk in de richting van één man gekeken: Nicholas Lataire, sinds 2010 hoofd­redacteur en verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van VTM Nieuws.

© HBvL

“Schande voor het merk”

Lataire lag al langer overhoop met algemeen hoofdredacteur Kris Hoflack, tevens de nieuwe directeur nieuws van News ­City, het nieuwe mediabedrijf boven Medialaan (met VTM) en De Persgroep. De twee waren het oneens over de richting die VTM Nieuws uit moest en over de stijl van leidinggeven. Begin 2017 stapte Lataire nog met ­enkele journalisten naar de ­directie om het vertrouwen in Hoflack op te zeggen. De mail van een aantal journalisten tegen Lataire deed de boel gisteren compleet ontploffen. Het grootste deel van de vloer, onder wie zwaargewichten als Dany Verstraeten en Stef Wauters, steunde zijn hoofdredacteur. Eén journalist noemde de mail “een schande voor het merk VTM Nieuws”.

Gisteravond hakten CEO’s ­Erwin Deckers en Dirk Lode­wyckx de knoop door: zij waren van oordeel dat VTM Nieuws enkel in rustiger vaarwater kon belanden “met nieuwe aansturing”. Dat betekent dat zowel hoofdredacteur Nicholas Lataire als directeur Nieuws Kris Hoflack aan de deur wordt ­gezet, al luidt het officieel dat hij “zelf het initiatief neemt om afscheid te nemen” en dat “ook Lataire Medialaan verlaat”. An Goovaerts, hoofdredacteur van De Morgen, werd aangesteld als tijdelijk hoofdredacteur.

© HBvL

De ­ingreep om hoofdredacteur Nicholas Lataire aan de kant te schuiven werd niet meteen op applaus onthaald. Minstens drie mensen stapten naar de directie om uit protest hun ontslag aan te bieden. Het zou niet om de minsten gaan: de chef nieuws, het hoofd van de regie en het hoofd van de productie. Of hun ontslag aanvaard werd, is niet duidelijk.

Tot in de Wetstraat

De geloofwaardigheid van VTM Nieuws zou ook onderwerp van gesprek zijn in de Wetstraat, waar politici als Bart De Wever (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) hun bezorgdheid zouden hebben geuit over een nieuwsredactie “in crisis, waar journalistiek talent en ervaring weg zijn”. Opmerkelijk is dat De Wever eerder gisteravond aan VTM liet weten dat hij nergens heeft beweerd dat de redactie in crisis is. “Bart De Wever heeft dat nooit gezegd”, zegt woordvoerder Joachim Pohlmann, “het is bovendien niet aan ons om dat te doen, áls dat al zo zou zijn”. Ook Peeters (CD&V) ­ontkent dat hij zijn bezorgdheid heeft geuit.