© TLG/FB

Advocaat moeder gezinsdrama: “Ze wou echtgenoot niet alleen achterlaten met de kinderen”

Op een druk bijgewoonde persconferentie hebben zowel de advocaat van Bieke W. als die van haar man toelichting gegeven bij de dramatische feiten in Varsenare, waar vorige week drie kinderen om het leven kwamen. “Ze kon het haar man niet aandoen dat hij alleen met de kinderen zou achterblijven.”

jdb

Het was een uitzonderlijk zicht: zowel de advocaat van Bieke W., de jonge moeder die vorige week haar drie kinderen doodde, als de advocaat van haar man Nicolas, gaven een persconferentie over de dramatische feiten in Varsenare. Normaal zouden de families tekst en uitleg geven, maar door de talrijk opgekomen pers hebben de families besloten om zich te laten vertegenwoordigen door hun advocaten.

“We staan hier voor een unieke situatie die de solidariteit aantoont tussen beide kanten van de familie. Iedereen is bezorgd om zowel Nicolas als Bieke. De samenhorigheid tussen beide families is er nog steeds”, klonk het bij raadsman van Bieke en haar familie.

De man gaf toelichting op de vraag die iedereen bezighoudt: hoe was het mogelijk dat Bieke, de moeder uit een modelgezin, tot dergelijke feiten is gekomen? Volgens de raadsman zijn er drie psychiaters aangesteld om dat te onderzoeken. “Bij de aanhouding en ondervraging was er al één van die psychiaters aanwezig, en we wachten momenteel op het psychiaterverslag. Al kan ik nu al meedelen dat er geen sprake is van externe oorzaken, zoals familiale of financiële problemen.”

Volgens de raadsman kwam ze uit een modelgezin, die in een mooie buurt woonde en werkte en door zowel vrienden als familie gekend was als vriendelijk en sociaal. “Naar de buitenwereld toe was er geen sprake van problemen”.

Hoe kon het dan zo ver komen? “In het gezin zijn er drie kinderen op een periode van vier jaar gekomen. En er zou sprake zijn van een postnatale depressie. Bieke was bovendien perfectionistisch aangelegd, zowel in haar werk als in haar gezin. Op de werkvloer is dat een positief punt, maar in een gezin is dat moeilijk houdbaar. Zeker met een aantal kinderen. Bieke kon daar moeilijk mee om. De laatste veertien dagen sliep Bieke bovendien amper nog maar één uur per nacht.”

“Ze heeft pas op het laatste moment gedacht aan zelfmoord. En misschien nog veel later aan het meenemen van haar kinderen in de dood. De redenering daarachter? Dat ze het Nicolas niet kon aandoen om alleen zorg te dragen voor de kinderen. Dat zou ze althans gezegd hebben tegen de onderzoeksrechter”, aldus meester Van den Berghe.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.