© REUTERS

Tienduizenden mensen wonen concerten tegen extreemrechts in Chemnitz bij

Zowat 65.000 mensen hebben maandag in Chemnitz de openluchtconcerten tegen extreemrechts bijgewoond. Onder het motto #wirsindmehr (wij zijn met meer) gaven Duits bands als Die Toten Hosen en Kraftklub gratis optredens in de stad in het oosten van Duitsland.

dgs

Volgens de politie verliep alles rustig en vreedzaam. De stad had eerder op de dag al beslist om de geplande tegenbetogingen van de islamofobe alliantie Thügida en de rechts-populistische beweging Pro Chemnitz te verbieden. De politie was uit voorzorg wel in groten getale uitgerukt om het evenement in goede banen te leiden.

In Chemnitz is er al dagenlang protest van extreemrechts, neonazi’s en andere tegenstanders van het Duitse vluchtelingenbeleid. Vorige week waren de betogingen ook uitgemond in rellen en in geweld tegen migranten. Aanleiding was een steekpartij in de stad, waarbij een 35-jarige Duitser werd doodgestoken. Een Iraakse en Syrische verdachte zitten daarvoor in de cel.

Het festival ging maandag om 17 uur van start met een minuut stilte ter nagedachtenis van de 35-jarige Duitser. De bedoeling van de optredens was om een signaal tegen racisme de wereld in te sturen. “We zijn niet naïef. We leven niet in de illusie dat we met één concert de wereld kunnen redden”, zo verduidelijkte Felix Brummer, de zanger van de uit Chemnitz afkomstige rockband Kraftklub. “Maar soms is het belangrijk om te tonen dat je niet alleen staat.”

© AFP