© BELGA

Doorbraak in farce rond schorsingen: weg ligt open om vrijspraak Wesley en Carcela nietig te verklaren

De Pro League heeft maandag gecommuniceerd dat de nieuwe indicatieve tabel die de schorsingsmaat moet bepalen toch unaniem goedgekeurd was. Daardoor ligt de weg open om de vrijspraak van voetballers Wesley Moraes (Club Brugge) en Mehdi Carcela (Standard) nietig te laten verklaren. Zo lijkt het tweetal hun schorsing toch niet te ontlopen.

mvd, kvu, gma

LEES OOK: Belgische profclubs gaan praten over vervroegde sluiting transfermarkt

Wesley (Club Brugge) en Carcela (Standard) werden, net als Ocansey (Eupen) en Brogno (Beerschot Wilrijk), door de Geschillencommissie Hoger Beroep vrijgesproken ondanks hun rode kaart op de tweede speeldag. Spelers worden tegenwoordig gestraft volgens een ‘indicatieve tabel’, een soort ranking van overtredingen waar vaste straffen aan vasthangen. Volgens Standard was die niet goedgekeurd door alle clubs en bijgevolg niet rechtsgeldig, een interpretatie die ook de Geschillencommissie Hoger Beroep volgde om de spelers vrij te spreken.

Sindsdien oordeelde de Geschillencommissie Hoger Beroep echter al twee keer dat de tabel wél van toepassing is. Hoe dat kan? Die commissie wordt telkens samengesteld uit drie leden, maar die verschillen wel eens. Andere leden betekent ook van een andere interpretatie van de reglementen. Omdat het bondsparket de vrijspraak van Wesley en co. een brug te ver vond, gaat het in evocatie. In evocatie wordt gekeken naar procedurefouten.

In dit geval: de discussie of die bewuste tabel mocht worden gebruikt of niet. Indien evocatie het bondsparket volgt, moeten de vier zaken opnieuw voor de Geschillencommissie gepleit worden en zal het bondsparket aanhalen dat er andere reglementen van toepassing zijn die moeten vermijden dat spelers straffeloos rood kunnen pakken. Kortom, Wesley riskeert nog vier (van de zes) speeldagen schorsing te moeten uitzitten, Carcela slechts twee. Voor Ocansey werden vier speeldagen geëist.

Zo krijgt Marc Coucke zijn zin. De preses van Anderlecht tweette na de straf voor Vranjes, wel geschorst met de gecontesteerde tabel: “Hopelijk evocatie van het parket tegen de vier vrijspraken, zodat elkeen een correct vonnis krijgt.” Een uitspraak die binnen de voetbalbond voor gefronste wenkbrauwen zorgde aangezien Coucke ook voorzitter van de Pro League is.

Voorzitter Marc Coucke communiceerde zeven beslissingen na de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering van de Pro League:

1. De indicatieve tabel werd unaniem goedgekeurd in de Raad van Bestuur, ook door Standard-voorzitter Bruno Venanzi, en iedereen was het erover eens dat die al sinds januari geldig was voor dit seizoen.

2. CEO Pierre Francois zal een ethische code uitwerken voor meer respect tegenover de arbitrage in commentaren.

3. De Pro League is voorstander van het gebruik van de virtuele buitenspellijn en CEO Pierre Francois probeert die tegen de start van de play-offs operationeel te hebben. Als alle clubs akkoord zijn, zal de Internationale Reglementscommissie of de FIFA geen bezwaar maken, meent de Pro League.

4. Op de volgende vergadering zal men de debatten openen over het vroeger sluiten van de zomertransferperiode. Er is een draagvlak voor de deadline die Italië hanteert: dit jaar was dat 18 augustus.

5. De Pro League is niet akkoord met de voorwaarden die de amateurclubs stelden om de beloftenploegen in hun reeksen te laten spelen. Het voorstel om de licentievoorwaarden voor clubs die stijgen naar 1B in het eerste jaar te versoepelen, werd verworpen.

6. Vanaf de 1/16de finales van de Crocky Cup zal er in de verlengingen een extra vervanging kunnen gebeuren.

7. KV Mechelen-voorzitter Johan Timmermans zal de Pro League opnieuw vertegenwoordigen in het Uitvoerend Comité. Hij won de stemming van Michael Verschueren van Anderlecht.