Bewoners WZC Berckenbosch nemen watertrein naar zomerse heide

Print

Berkenbos

Heusden-Zolder - Uitvinder René Baldewijns uit Viversel heeft een wel erg aparte hobby: hij wil er alles aan doen om minder mobiele mensen mobieler te maken. Daarom ontwikkelde hij de FloatXpress, een 'watertrein' aangepast voor rolstoelgebruikers en minder mobiele gebruikers. Zo kunnen minder mobiele en mobiele mensen samen (water)activiteiten beleven in eenzelfde attractie. Bewoners van WZC Berckenbosch testten het alvast uit en zagen dat het goed was.

Tijden veranderen. Ooit gingen we allemaal met de auto op vakantie, nu vliegen we naar de meest exotische bestemmingen. Ook voor woonzorgcentra zijn de tijden veranderd. Daar sleuren ze geen hele bus bewoners meer mee naar een zoo, vanaf nu nemen bewoners een watertrein. CrazyIdee vzw ontwikkelde een uniek concept, de FloatXpress, speciaal voor rolstoelgebruikers en minder mobiele gebruikers. 

Het idee van de FloetXpress kwam van René Baldewijns uit Viversel. Dingen uitvinden is één ding, maar deze specifieke doelgroep bereiken is nog net iets anders. René contacteerde daarom WZC Berckenbosch uit Heusden-Zolder en nodigde de bewoners uit om de FloatXpress te komen testen. Aanvankelijk stond de begeleiding wat sceptisch tegenover het idee. "Hoe geraken onze bewoners op zo’n treintje? Is dat wel veilig? Vinden ze zoiets wel leuk..?"

Omdat het om een proefproject ging, werd er een kleine groep bewoners geselecteerd. Op dinsdag 14 augustus vertrok er dan een groepje bewoners met begeleiders richting het Zilvermeer in Mol, waar de bootjes op dit moment liggen. Jachthaven Port Aventura is een zalig plekje om te vertoeven. Dus terwijl de eerste groep op het water aan het genieten was, waande de andere groep zich aan wal van de Côte d'Azur. De FloatXpress had zelfs een viergeslacht aan boord: de kokkin van het woonzorgcenturm, haar 7 maanden oude dochtertje, haar moeder en haar 94-jarige grootmoeder die in Berckenbosch woont. In totaal waren er vier rolstoelen en  tien zitplaatsen bezet, samen goed voor 851 jaar zalig genieten.

De test met de FloatXpress was een overdonderend succes. Kinesiste Karolien had de bewoners nog nooit zo enthousiast en gelukkig gezien na een uitstap en voelde zichzelf ook helemaal zen. Ja, het is helemaal veilig, de bewoners geraken makkelijk aan boord door de verschillende soorten 'wagons', strandstoelen, 'gewone' stoelen en rolstoelen. Het is zelfs de beste relaxatietherapie.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio