Dienstencentrum Aan de Statie Lanaken bestaat een jaar

Print

Foto: Dirk Welkenhuyzen

Lanaken - Het dienstencentrum Aan de Statie van Lanaken mocht onlangs haar eerste kaarsje uitblazen. Meer dan 1.300 bezoekers brachten op 2 en 3 september vorig jaar een bezoekje tijdens de opendeurdagen van het toen gloednieuwe dienstencentrum.

Aanvankelijk startte het dienstencentrum met twee maaltijddagen op dinsdag en donderdag. In maart 2018 kwam er op vrijdag een derde maaltijddag bij. Tussen september 2017 en augustus 2018 kwamen bijna 4.800 senioren langs voor een gezonde maaltijd in het dienstencentrum. Mogelijk krijgt het sociaal restaurant volgend jaar nog uitbreiding met een extra maaltijddag.

De vrijwilligerswerking blijft centraal staan in het dienstencentrum. Vorig jaar werden 51 vrijwilligers verwelkomd. Momenteel zijn er nog 46 vrijwilligers actief in het dienstencentrum. Die worden ingezet in het onthaal, cafétaria en restaurant (uitscheppen van de maaltijden). Verder zijn er ook nog een aantal lesgevers actief voor verschillende vormingen of activiteiten. De vrijwilligers ontvangen overigens geen vrijwilligersvergoeding, met uitzondering van de lesgevers.

Binnen de werking van het dienstencentrum werd er ook ingezet op buurtwerking. Zo opende op 7 juni 2018 in het O.C. Berenhof een nieuw buurthuis in uitbating van vzw De Oase. Dit buurthuis is elke donderdag geopend van 12 tot 16 uur. Indien gewenst kan men na de maaltijd ook aansluiten voor een gezellige activiteit. Dat betekent dat Lanaken naast het dienstencentrum nog beschikt over drie buurthuizen, nl. Gellik, Neerharen en Veldwezelt.

Vorig werkjaar werden er 36 cursussen, vormingen of activiteiten georganiseerd. De thema’s waren uiteenlopend. Zo was er een seniorenstretch, zumba, linedance, verkeerslessen, knutselen, computer, bridgen, lezingen rond een waardig levenseinde of woningaanpassing enzovoort. Acht vormingen werden geannuleerd wegens geen interesse.

Eind augustus werd een huis-aan-huis folder verspreid met daarin het nieuwe vormings- en activiteitenaanbod. In de kijker staan alleszins het schaakclubje en zangkoor Aan de Statie. Lanakenaar Hubert Paulissen komt opnieuw vertellen over zijn grootvader tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en ook Stijn Meuris geeft in het cultureel centrum een lezing over de Eerste Wereldoorlog. Op donderdag start de (gratis) ochtendgymnastiek met vrijwilliger Tania. Ook seniorenzwemmen in het gloednieuwe zwembad van Sportoase staat op het programma. Zo veel mogelijk wordt er geprobeerd om samen te werken met de locale economie van Lanaken. Zo is er een samenwerking met Tom Coun van Wine & Bites (vormingen ivm wijnen) en Jasper Dijkers van Perron bieren. Ook wordt er samen met Euroscoop Lanaken een filmweek georganiseerd met als Charlie Chaplin als centraal thema. Voor meer info betreffende het vormingsprogramma : www.lanaken.be/dienstencentrum

Op 21 september viert Dienstencentrum Aan de Statie haar 1-jarig bestaan met een feestmaaltijd met aansluitend live-muziek van Theo. Schrijf snel in, want de plaatsen zijn beperkt. Prijs: 10 euro (incl. 2 consumpties).

Info: Dienstencentrum Aan de Statie, Europaplein 33, Lanaken – T. +32 89 730 061 – E. dienstencentrum@lanaken.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio