Mode

Hoe een model meer dan tien kilo afviel, maar "nog steeds niet mager genoeg was"

Print
Hoe een model meer dan tien kilo afviel, maar "nog steeds niet mager genoeg was"

Foto: Instagram/ Rosalie Nelson

Rosalie Nelson kaart in een column de absurde eisen van de modewereld aan. Zo viel het Australische model op aanraden van een modellenagentschap zelf maar liefst tien kilogram af, maar kreeg ze nadien tot haar ontzetting de boodschap dat 'haar botten zichtbaarder moesten worden'. Nu bijt ze van zichzelf af met een column in een Britse krant en een bijhorende petitie om de wetgever tot actie op te roepen.

Hoewel het gebruik van modellen met ondergewicht al enkele jaren de media beroert en de modewereld hier en daar actie onderneemt om diversiteit te prediken, lijkt er nog niet echt veel verandering in zicht. Dat schrijft het Australische model Rosalie Nelson in een column in de Britse krant Metro. Onomwonden doet ze zelf haar negatieve ervaringen uit de doeken om op te komen voor zichzelf en alle andere modellen en alle wanpraktijken in de modewereld aan de kaak te stellen.

"Nadat ik twee jaar in Australië als model werkte, verhuisde ik naar Londen en zat ik samen met de grootste modellenagentschappen van het land", aldus Rosalie Nelson. "Ze vertelden me allemaal dat ik te dik of te oud was. Ik was toen tweeëntwintig en ik woog 58 kilogram. Eén agentschap wilde met me samenwerken als ik wat zou afvallen. En dat deed ik. Ik verloor in totaal tien kilogram. Wanneer ik me opnieuw aanmeldde, kreeg ik te horen dat mijn botten meer moesten uitsteken. Op dat moment besliste ik dat ik voor mezelf, en alle andere modellen ter wereld, wilde opkomen en ik startte een petitie."

"Eén modellenagent vertelde mij dat ik nooit mocht praten met de klant, dat ik nooit mijn persoonlijkheid mocht laten zien en dat ik nooit mocht lachen. Ik was enkel een wit doek voor de klant en de fotograaf. Stel je voor dat je vijftien jaar oud bent en dat je verteld wordt dat je nooit jezelf mag zijn en dat je moet afvallen. Een agent bepaalt jouw carrière als model en hij vertelt je dat je je mond moet houden en je lichaam dun moet zijn. Dit zou geen spelletje tussen katten en muizen horen te zijn. Wij zouden de modewereld niet achterna hoeven te rennen om problemen op te lossen."

"Met mijn petitie hoop ik het parlement te kunnen toespreken en wil ik hen vragen om een nieuwe gezondheidswet op te stellen voor de modewereld. Verandering mag dan soms beangstigend zijn, in dit geval kan het enkel positief zijn."

 

Niet te missen