Opnieuw blauwalgen in Schulensmeer: zwem- en recreatieverbod afgekondigd

Print
Lummen -

Omwille van de aanwezigheid van blauwalgen in het water, kondigt het Lummens gemeentebestuur met onmiddellijke ingang een verbod af op water- en strandrecreatie en surfen op het Schulensmeer. Om dit aan te duiden werd een gele vlag uitgehangen op de oevers van het Schulensmeer.

Surfen en water- en strandrecreatie zijn verboden voor iedereen. Voor kinderen onder de 12 jaar is ook alle andere recreatie verboden. Bootvissen, roeien, kajakken en zeilen zijn voor +12-jarigen wel toegestaan gelet op het beperkt contact met het water. Na ieder contact dienen de handen uitvoerig gewassen te worden met zeep of een ontsmettende gel. Vissen vanaf de oever is ook toegestaan, maar de vissen uit het Schulensmeer mogen in geen geval geconsumeerd of meegenomen worden.

Hoe lang het recreatieverbod nog zal duren, is onduidelijk. Pas zodra de drijflaag op het water volledig verdwenen is en de hoeveelheid blauwalgen onder een veilig peil zit, kan het verbod worden opgeheven.

Blauwalgen zijn bacteriën die in een blauwgroene, olieachtige laag op het wateroppervlak van het meer drijven. Ze hebben toxische eigenschappen en kunnen een risico vormen voor mens en dier bij opname door de mond of contact met de huid. Symptomen zij onder andere oog, oor- en huidirritatie, braken, diarree, griepachtige verschijnselen, koorts en zweren in de mond. Daarom is een recreatie- en zwemverbod aangewezen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio