Sint-Truiden zet drones in om schade door droogte in fruitsector te meten

Print
Sint-Truiden zet drones in om schade door droogte in fruitsector te meten

Foto: AFP

Sint-Truiden -

In Sint-Truiden loopt een proefproject met drones die luchtbeelden maken om de schade door de droogte in de fruitstreek in kaart te brengen. Het proefproject komt er door een samenwerking van de stad Sint-Truiden, het Proefcentrum van de Fruitteelt en Droneport.

De hitte en droogte hebben de afgelopen weken heel wat landbouwschade aangericht. De gemeenten werden opgeroepen om ter plaatse vaststellingen te doen, omdat de schade niet meer vast te stellen is eens de teelt gerooid is. De stad Sint-Truiden, het Proefcentrum van de Fruitteelt en Droneport hebben daarom samen een proefproject opgestart. Voor het project worden fix-wings drones van DroneMatrix gebruikt die automatisch - dus zonder besturing door een piloot - de fruitplantages en akkers kunnen overvliegen met hyperspectrale camera’s.

De drones zullen 77 hectare landbouwgrond op het grondgebied van Sint-Truiden overvliegen, waarvan 55 hectare fruitteelt en 22 hectare akkerteelt. “De bedoeling is om aan te tonen dat we de schade op korte termijn kunnen opmeten. Half september weten we of het succesvol is”, zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V).

De gegevens zullen worden gebruikt om het schadedossier op te maken voor het Rampenfonds. “De finaliteit is om te kunnen aantonen dat we op korte termijn de schade kunnen opmeten, schatten en beoordelen. Daarbij genereren we accurate resultaten, maar nadien is het aan experts om te bekijken wat het betekent voor de schade”, besluit Heeren.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio