Demir wil racistische koorzangers Pukkelpop meenemen naar Afrikamuseum

Print
Demir wil racistische koorzangers Pukkelpop meenemen naar Afrikamuseum

Foto: BELGAONTHESPOT

Brussel / Hasselt -

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) wil de jongemannen die een racistisch lied zongen op Pukkelpop meenemen naar het Afrikamuseum in Tervuren. Ze had dinsdag een ontmoeting met de betrokkenen en één van hen heeft al toegezegd, zegt de staatssecretaris.

Het Limburgse parket opende maandag een onderzoek naar een ernstig geval van racisme op Pukkelpop. Een Brussels meisje getuigde hoe zij en haar zusje er verbaal en fysiek werden lastiggevallen, terwijl omstanders niet reageerden. Op een filmpje dat ze online verspreidde, is te zien hoe enkele jongeren zingen: “Handjes kappen, de Congo is van ons.”

Zuhal Demir zat dinsdagmiddag samen met de jongemannen. “De feiten zijn onaanvaardbaar en het gerecht moet nu zijn werk doen”, zegt ze. “Maar ze beseffen maar al te goed dat ze een grote fout hebben gemaakt. Ons koloniaal verleden is niets om trots op te zijn. Daarom heb ik hen uitgenodigd in het Afrikamuseum, om te zien wat voor afgrijselijke feiten er destijds gebeurd zijn.” Ook het museum valt onder de bevoegdheid van de staatssecretaris.

Toch wil ze dat de hetze nu stopt. “Op sociale media begint dit een heel eigen leven te leiden, dat helpt ook niemand vooruit, het moet ergens stoppen. Het gaat om studenten, ze zijn jong en hadden iets gedronken.”

Lees meer nieuws over Pukkelpop