Marokko voert militaire dienstplicht weer in

Print
Marokko voert militaire dienstplicht weer in

Marokko gaat de militaire dienstplicht weer invoeren. Dat heeft de regering maandag beslist. Jongeren tussen 19 en 25 jaar zullen verplicht opnieuw één jaar moeten dienen. Bedoeling is “de integratie van jongeren in het beroeps- en sociale leven” te verbeteren, zo luidt het in een persbericht van het Marokkaanse koninklijk paleis.

Marokko gaat de militaire dienstplicht weer invoeren. Dat heeft de regering maandag beslist. Jongeren tussen 19 en 25 jaar zullen verplicht opnieuw één jaar moeten dienen. Bedoeling is “de integratie van jongeren in het beroeps- en sociale leven” te verbeteren, zo luidt het in een communiqué van het Marokkaanse koninklijk paleis.

De dienstplicht in Marokko werd eind augustus 2006 afgeschaft. Mannen tussen 20 en 35 jaar moesten toen één jaar dienen. De dienstplicht stond ook open voor jonge, vrijgezelle vrouwen tussen 20 en 27 jaar zonder kinderen ten laste.

Tegelijk met de herinvoering van de dienstplicht is een onderwijshervorming goedgekeurd. Voortaan zullen kinderen vanaf de leeftijd van vier jaar naar school moeten. De schoolplicht zal gelden tot de leeftijd van 16 (in plaats van 15 nu). Tegelijk komt er een nieuw en performanter pedagogisch model.

“We kunnen niet meer aanvaarden dat ons onderwijssysteem functioneert als een machine die legioenen werklozen aflevert”, aldus koning Mohammed VI. Hij zei maandagavond in een toespraak op televisie “verbijsterd” te zijn over de hoge werkloosheidsgraad bij jongeren “ondanks de economische groei”. Die groei bedroeg 4 procent in 2017, tegenover 1,2 procent in 2016.

Wat voor Belgische Marokkanen?

De koning riep ook de Europese Marokkanen in zijn toespraak op om terug te keren en iets voor hun land te doen. Het is echter niet duidelijk of de dienstplicht ook geldt voor Marokkanen met een dubbele nationaliteit.

Marokko beschouwt de landgenoten met een dubbele nationaliteit als Marokkanen als ze daar zijn. Belgen met een Marokkaans paspoort zullen waarschijnlijk niet verplicht worden tot de dienstplicht zo lang ze in België blijven, maar het is onduidelijk wat er gebeurt als ze bijvoorbeeld in Marokko op vakantie gaan.

Naast de dienstplicht is ook de schoolplicht van vier tot zestien jaar goedgekeurd, in plaats van tot 15 jaar nu. De regering belooft ook de invoering van een nieuw en performanter pedagogisch model.