Beauty

Je ziet er jonger uit met make-up (behalve als je jong bent)

Print
Je ziet er jonger uit met make-up (behalve als je jong bent)

Make-up laat jongere mensen er ouder uitzien, terwijl concealers en co een verjongend effect hebben als je zelf al een beetje ouder bent. Dat blijkt uit een (kleinschalig) onderzoek van het Department of Psychology van het Gettysburg College, verschenen in het vakblad British Journal of Psychology.

Een team onderzoekers onder leiding van Richard Russell verzamelde 32 vrouwen uit vier verschillende leeftijdscategorieën om deel te nemen aan een experiment. Zowel twintigers, dertigers, veertigers als vijftigers werden eerst gefotografeerd zonder make-up, vervolgens met een professioneel opgemaakt gelaat.

In een tweede fase van het experiment werden 130 mensen gevraagd om de leeftijd van de vrouwen - zowel met als zonder make-up - te raden. Wat bleek? Dames van in de vijftig werden door de anderen gemiddeld anderhalf jaar jonger beschouwd. Vrouwen in de twintig werden dan weer gemiddeld 1,4 jaar ouder beschouwd. Vrouwen in de dertig zagen er niet jonger noch ouder uit met of zonder make-up. De studie toonde nog aan dat make-up op de huid en rond de ogen een significant effect had op de waargenomen leeftijd in vergelijking met schmink die alleen op de huid en de lippen werd aangebracht.

Make-upfoutjes

Make-up kan dus een verouderend en verjongend effect hebben, maar het komt erop neer om er slim mee om te springen. Met bepaalde producten kun je er net ook ouder gaan uitzien op rijpere leeftijd. “Naarmate je ouder wordt, kan je natuurlijke liplijn vervagen. Daardoor is het mogelijk dat je lippenstift uitloopt. Met een transparante lipliner van de nieuwste generatie, voorkom je deze blunder”, zegt de Amerikaanse make-upartieste Chrisanne Davis aan modesite Refinery 29. Als je ouder bent, ogen je lippen ook dunner. “Let op met knalkleuren, donkere of metallic tinten: ze zijn vaak te zwaar. Ga liever voor een natuurlijk roze gloss die je lippen optisch voller maken.”

Vermijd ook te zware fond de teint als je veroudert. Een lichte foundation of een getinte dagcrème is vaak een betere optie. Overdrijf ook niet met concealer. De reden? De huid onder de ogen wordt dunner met de jaren. Smeer je een te donker product, dan lijkt je huid wel van beton. Hou het licht en breng aan met een borsteltje, waarmee je het product beter kan verspreiden. Fan van mascara? Ga voor gitzwart en breng enkel aan op de bovenste wimpers. Die doet het wit van je ogen witter lijken en beklemtoont geen kraaienpootjes noch wallen.

Niet te missen