Truiense scheidsrechter promoveert

Print
Sint-Truiden - Het scheidsrechterkoppel Gilis-Beulakker is door de Europese Handbalfederatie erkend waardoor het duo voortaan ook Europese wedstrijden mag leiden. Opnieuw een stap voorwaarts in de nog jonge carrière van Truienaar Kristof Gilis

Het gaat bijzonder snel voor het scheidsrechterkoppel Beulakker-Gilis. Acht jaar geleden zetten ze hun eerste stappen als scheidsrechter. Na afloop van het seizoen 2016-2017 werden ze tijdens Het Gala van de Speler en Speelster van het jaar gelauwerd als beloftevolle scheidsrechters. Niet veel later floten ze hun eerste wedstrijd in de BENE-League. Vorig seizoen traden ze aan tijdens het wereldkampioenschap handbal voor scholen. Vanaf dit seizoen mogen ze ook Europese wedstrijden leiden.

“Het is mooi dat we promoveren en de kans krijgen om ons als scheidsrechters verder te ontwikkelen”, aldus Kristof Gilis. “Begin augustus hebben Casper en ik, samen met nog een Duits en Servisch duo, deelgenomen aan een vierdaagse cursus in Duitsland. Naast een theoretisch en fysiek luik hebben we ook enkele wedstrijden gefloten tussen damesploegen die deelnemen aan de Champions League. Na afloop van de eerste wedstrijd kregen we enkele tips van de EHF-waarnemers. We hebben hun raad niet in de wind geslagen en hun tips meteen toegepast in de volgende wedstrijd. Vorige week kregen we dan officieel het nieuws dat we promoveerden tot EHF-scheidsrechterkoppel. Fantastisch! Dit is een bekroning van acht jaar hard werken. Het toont aan dat we op de goede weg zijn en het motiveert ons om nog beter te worden.”

Scheidsrechterbaas Klaus Convents is tevreden en tegelijk fier met de promotie van Gilis-Beulakker. “Normaal gezien moeten scheidsrechters die Europese wedstrijden willen gaan fluiten, deel uitmaken van het Young Referee Project van de EHF. Tijdens dat project worden ze enkele jaren gekneed en voorbereid. Maar wij hebben geen scheidsrechters die deel uitmaken van dat EHF-project. Nu Smack naar Duitsland is en Thomassen naar Nederland was enkel het duo Martens-Verdonck bevoegd om als Belgisch scheidsrechterkoppel Europese wedstrijden te leiden. Angelo Verdonck heeft daarenboven een blessure opgelopen waardoor hij niet meteen inzetbaar is. Vandaar dat ik de EHF om een uitzondering gevraagd heb en ik Gilis-Beulakker heb kunnen inschrijven om deel te nemen aan een cursus.”

Begin augustus reisden Kristof Gilis en Casper Beulakker af naar het Duitse Wittlich. Het resultaat van hun stage is gekend. “François Mulleners en ikzelf hebben hen de voorbije maanden intens begeleid, hun wedstrijden gevolgd en beoordeeld”, aldus Klaus Convents. “Tijdens de cursus begin augustus zag je ook hoe ze vooruitgang boekten. Ze pikten het advies van de waarnemers heel goed op en zijn dan ook terecht geslaagd. De eerste stap is gezet. Ze kunnen alleen maar beter worden. Het is knap wat ze gedaan hebben. Beide scheidsrechters zijn halfweg de 20 en tonen aan dat je als jonge scheidsrechter door hard te werken een mooie carrière kan uitbouwen. Laat dit een motivatie zijn voor zij die twijfelen om de stap naar een scheidsrechtercarrière te zetten. Soms zijn er spelers die een bepaald niveau niet kunnen bereiken. Zij kunnen hun sport ook van de andere kant beleven en de stap zetten om scheidsrechter te worden.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio