St-Jorisgilde organiseert provinciale karabijnschieting

Print

Foto: André Caubergs

Paal

Beringen - Maar liefst 37 gildes met 44 ploegen kwamen naar de St. Jorisgilde Brelaar voor de jaarlijkse Provinciale schieting

De meer dan 300 schutters uit 37 gildes en in totaal 44 ploegen begonnen 's morgens om 8 uur met de ploegenschieting. Zeven personen per ploeg schoten eerst elk zes kogels op de klep van 30 mm, vervolgens de 20 en als laatste op de 12. De jury hield vanuit de cabine alles nauwlettend in het oog. Ze noteerden telkens de treffers, telden ze samen en de ploeg met het hoogste aantal treffers won. Bij gelijke standen werd er nog eens gekaveld. Hier moest St-Antonius Congo Berbroek het nog opnemen tegen Amandus Spouwen B., waarbij Amandus Spouwen B won.

Ondertussen waren ook de 23 koningen, twintig koninginnen, negen keizers en drie keizerinnen begonnen op hun wip om te strijden voor de provinciale titel. Zij hadden een beurtrol, waarbij ze eerst drie kogels op de 16 moesten schieten. Daarna moesten ze schieten op de 12 en later op de 10. Eén misser en men viel af. Zo streden ze tot 17.30 uur vooraleer er een winnaar bekend was.

Aan drank en een hap was er natuurlijk ook gedacht. De garçons hadden hun werk om de drank rond te dragen en in de keuken was het werkendag om de frietjes te bakken en hotdogs te maken. 

Op het eind werden dan de prijzen uitgereikt. De dagprijs voor ploegen en de wisselbeker ging naar Amandus Spouwen B., St-Antonius Congo Berbroek werd tweede en de derde plaats was voor Lazeramont Geneiken. Daarna volgden de huldigingen van de verschillende koningen en keizers met een beker en pin, en natuurlijk ook een medaille voor het podium.

Jan Quintens uit Thiewinkel werd provinciaal koning. Freddy Broekhoven uit Gestel werd hier tweede en Bart Bielen uit Spouwen eindigde op de derde plaats. De titel van provinciaal koningin ging naar Irmgard Leunen uit Gestel. Veerle Theunissen uit Kristoffel MB werd tweede en Rita Heren uit Spouwen derde. Hierbij een kleine noot: Irmgard had (als tweede bij de gildeschieting) de plaats van Diane De Blick, die geopereerd was aan haar hand, ingenomen. En dat Irmgard niet zomaar iemand is, had ze al eerder bewezen door drie ker achter elkaar keizerin van het verbond Beringen geweest te zijn.

Robin Laeveren uit Linkhout werd gekroond tot provinciaal keizer en Miranda Van Tulde uit Spouwen werd provinciaal keizerin. Dan restte alleen nog het dankwoord van de voorzitter van de organiserende club St-Joris Brelaar. Ernest Huygens bedankte dan ook iedereen voor hun komst, inzet en de fairplay. Een bedankje ging zeker ook naar het bestuur, dat zorgde voor een opknapbeurt van de site. 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio