Lombok opnieuw getroffen door aardbeving

Print
Lombok opnieuw getroffen door aardbeving

Foto: AP

Het Indonesische eiland Lombok is zondag opnieuw getroffen door een aardbeving. De beving had een magnitude van 6,3. Dat meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. Het gaat om de zwaarste naschok tot nu toe van de aardbeving die eerder deze maand aan meer dan 460 mensen het leven kostte.

Het epicentrum lag in het noordoosten van het eiland, op een diepte van bijna 8 kilometer. Volgens overheidswoordvoerder Sutopo Purwo Nugroho zijn er voorlopig geen dodelijke slachtoffers en valt ook de materiële schade mee. Er werd ook geen tsunami-alarm afgekondigd. “Maar we zijn alle informatie nog aan het vergaren. Er zijn rotsblokken naar beneden gekomen van Mount Rinjani, maar die was sinds de aardbeving van 5 augustus gesloten en er waren geen toeristen ter plaatse. Enkele huizen raakten wel beschadigd.”

Lombok is de afgelopen weken door verschillende aardbevingen getroffen. Bij de beving van 5 augustus lieten zeker 460 mensen het leven.

Inwoner Agus Salim vertelde: “Ik was aan het rondrijden om de slachtoffers van de vorige aardbeving aan het helpen toen ik ineens een elektriciteitspaal zag wankelen. Ik besefte meteen dat het een nieuwe schok was. Mensen begonnen te schreeuwen en te wenen. Ze liepen allemaal de straat op.” Ook Asmaatul Husna heeft de beving gevoeld. “Ik was in het winkelcentrum toen het gebeurde. Het was heel sterk. Plots gingen alle lichten uit.”

Schrik zit er nog in

De schade lijkt deze keer mee te vallen, maar de schrik zit er nog goed in. “Mijn hart slaat al een slag over als de deur te hard dichtslaat”, getuigt de 29-jarige Ruslan. “Het is moeilijk om eraan te wennen. We zijn nog altijd bang om ons huis binnen te gaan. Meestal lopen we gewoon snel even binnen om iets te halen om dan meteen weer naar buiten te lopen.”

De aardbeving was wel zwaar genoeg om ook op het naburige eiland Bali gevoeld te worden. “Het was al de derde beving deze week”, zegt de Britse toeriste Charlotte Neal aan The Mirror. “Het was echt gek: plots stopte onze taxichauffeur, we zagen mensen in paniek rondrennen en aardbeving schreeuwen. Maar tien seconden later, toen de beving weer voorbij was, ging iedereen weer door met zijn normale leventje. Alsof er niets gebeurd was.”

350.000 mensen ontheemd

Lombok is de afgelopen weken door meerdere aardbevingen getroffen. Na de beving van 5 augustus lieten zeker 460 mensen het leven. Meer dan 350.000 mensen moesten hun woning ontvluchten. De materiële schade wordt geschat op ongeveer 340 miljoen dollar.

Indonesië ligt in de zogeheten Ring van Vuur, een groot gebied in de Stille Zuidzee waar veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden. Zo’n 90 procent van alle aardbevingen ter wereld gebeuren in dit gebied.