Meer dan 200.000 inwoners gestrand na zware overstromingen in India

Print
Meer dan 200.000 inwoners gestrand na zware overstromingen in India

Foto: REUTERS

In Kerala, een deelstaat in het zuidwesten van India, blijven honderdduizenden inwoners zaterdag gestrand na zware overstromingen. De reddingswerkers zetten intussen de reddingsoperaties voort. Vrijdag werden meer dan 82.000 mensen gered, meldt de deelstaatregering.

Maar in de getroffen gebieden blijven duizenden mensen gestrand. Het water van de aangezwollen rivieren overstroomt dorpen en steden. Het water komt vaak hoger dan de eerste verdieping. De voorbije week regende het hevig en in sommige gebieden ook in het weekend. Zondag laat wordt verbetering verwacht. India zit momenteel in het moessonseizoen.

“Kerala is getroffen door de zwaarste overstromingen in honderd jaar. Tachtig dammen gebroken, 324 dodelijke slachtoffers en 223.139 mensen in meer dan 1.500 opvangkampen”, tweette Pinarayi Vijayan, de premier van Kerala, vrijdag. Vrijdag was er sprake van minstens 35 doden.

De Indiase premier Narendra Modi was zaterdag in de regio voor een inspectie vanuit de lucht. Hij kondigde al 5 miljard roepie (62,6 miljoen euro) noodsteun aan voor Kerala. Deelstaatpremier Vijayan had vrijdag al gepleit om de situatie tot nationale ramp uit te roepen. Hij vroeg 20 miljard roepie noodsteun (250,3 miljoen euro) en schatte de schade tot nu toe op 195 miljard roepie (2,44 miljard euro).

Meer dan 30 legerhelikopters en bijna 400 schepen nemen deel aan de reddingsoperaties.