Turken slaan iPhones stuk en gieten Coca Cola in het toilet als protest tegen Trump

Print

Video: Twitter

De Turken zijn niet opgezet met de hogere invoerheffingen op hun staal en aluminium die zijn opgelegd door Amerikaanse president Donald Trump, en luisterden massaal naar de vergeldingsmaatregelen die hun president dinsdag afkondigde. Recep Tayyip Erdogan riep op om elektronische toestellen - met name iPhones - links te laten liggen en maande zijn bevolking aan om enkel nog Turkse elektronica aan te schaffen.

Heel wat Turken gingen echter nog een stapje verder en ondertussen staat sociale media vol met woedende mensen die hun ‘vergeldingsacties’ tegen de Verenigde Staten filmden. Ze slaan hun iPhones kapot met hamers, knuppels of door er op te dansen, en een jongen giet zelfs een hele fles Coca Cola in het toilet.

Intussen gaat het niet goed met het land dat op de grens tussen Europa en Azië ligt. De Turkse munteenheid is in vrije val, ondanks verschillende noodmaatregelen van de Turkse centrale bank. Erdogan beweert echter dat zijn land er “economisch goed voorstaat”, hoewel de export van staal en aluminium met zo’n 42 procent daalde sinds Trump de importheffingen aankondigde in maart.

Al laten de Turkse burgers die in bovenstaande fragmenten figureren, de waardevermindering van de Turkse lira niet aan hun hart komen. Ze hebben duidelijk nog wat spaargeld op overschot om de Vestel Venus aan te schaffen, een smartphone die door Turkije wordt geproduceerd en door Erdogan naar voren wordt geschoven als prima alternatief op producten van Apple.