VIDEO Infrabel laat Pukkelpoppers ‘springen’ tegen spoorlopen: “Hasselt is hotspot”

Na Dour en Suikerrock is Infrabel ook aanwezig op Pukkelpop om jongeren op de gevaren van spoorlopen wijzen. Dat doet de infrastructuurbeheerder met een ludieke campagne die van jongeren ambassadeurs tegen spoorlopen maakt. Dat spoorlopen een probleem blijft, blijkt uit de 415 officiële meldingen in de eerste jaarhelft van 2018.

belga

Volgens Infrabel is het nodig om te blijven wijzen op het levensgevaarlijk gedrag van spoorlopers. De infrastructuurbeheerder lanceert daarom een nieuwe sensibiliseringscampagne. Om zoveel mogelijk jongeren tegelijk te bereiken, voert Infrabel campagne op verschillende festivals in België. Dour, Suikerrock en Pukkelpop werden gekozen in functie van het aantal bezoekers en de gekende hotspots van spoorlopers.

Op Camping Chill van Pukkelpop staat bij de stand van Infrabel een trampoline waar festivalgangers gekke sprongen op kunnen maken. Nadien krijgt iedereen een foto en een pin van zijn of haar sprong. De bedoeling is dat de deelnemers de sprong delen op sociale media met de hashtag ‘#NoTrespassing’. Daarnaast kunnen de jongeren zich symbolisch engageren om nooit meer te spoorlopen door hun handtekening op een grote muur te zetten.

In de eerste zes maanden van 2018 werd met 415 officiële meldingen van spoorlopen een triest record behaald, waarbij één dodelijk slachtoffer en twee zwaargewonden vielen. Bovendien veroorzaken spoorlopers heel wat vertraging voor het treinverkeer. Omgerekend resulteert spoorlopen in meer dan zes uur vertraging per dag.

In Limburg waren er 22 meldingen van spoorlopen, terwijl er 37 in heel 2017 waren. Vooral Sint-Truiden en Hasselt vormen met respectievelijk zeven en zes gevallen de hotspots in Limburg. “Het blijft een werk van lange adem”, zegt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel.

Lees meer nieuws over Pukkelpop