© rr

Dit zijn de slachtoffers van de brugramp in Genua: chef-kok, verloofd koppel, vier vrienden,...

Een dag na de instorting van de Morandi-brug in Genua wordt stilaan duidelijk hoe groot het menselijk leed is. Steeds meer namen en details van de slachtoffers raken bekend. Dit is wat we voorlopig al van hen weten.

nkdr

De hele nacht werd door de hulpdiensten verder gezocht naar overlevenden en slachtoffers in het puin van de ingestorte brug. Volgens brandweercommandant Emanuele Gissi konden er geen overlevenden meer gevonden worden, wel werden nog drie lichamen uit het puin gehaald. De hoop om nog een overlevende terug te vinden wordt alsmaar kleiner, de reddingswerkers zien naar eigen zeggen geen enkel teken van leven meer, net als de reddingshonden.

© FB

Onder de dodelijke slachtoffers zijn onder meer Roberto Robbiano, zijn vrouw Ersilia Piccinino en hun zevenjarige zoontje Samuele. De drie bevonden zich bovenop de brug toen die het begaf. Roberto was een computertechnicus die in 2014 trouwde met Ersilia. Hun auto viel 45 meter naar beneden terwijl de brug instortte.

De kleine Samuele was een van de eerste slachtoffers die geïdentificeerd konden worden. Het gezin was onderweg naar Sardinië via de haven van Genua, de wagen nokvol bagage en strandspullen. Enkele uren voor het vertrek had Roberto nog een foto van Sardinië gepost op zijn Facebook-pagina. Terwijl de reddingswerkers hen aan het bevrijden waren, hoorden ze een gsm afgaan. Op het schermpje verscheen “Mamma”...

De vijfendertigjarige Luigi Matti Altadonna liet eveneens het leven tijdens de ramp. Altadonna werd nog wel uit het wrak van zijn bestelwagen bevrijd, maar hij was overleden. Zijn familie had nog een dramatische oproep gelanceerd op sociale media, waarbij hij als vermist werd opgegeven. Zijn vader Giuseppe vertelde later aan journalisten: “Mijn zoon was op weg naar zijn werk. Hij was amper 35 jaar en laat vier kinderen na.

Altadonna woonde al lang in Genua. In zijn thuisdorp Borghettino werd meteen een emotionele mededeling uitgestuurd, met condoleances voor de familie en met name zijn oom Giovanni: “Het gemeentebestuur deelt in de pijn van Giovanni, een modelburger en vrijwilliger van de plaatselijke civiele bescherming, voor het verlies van zijn dierbare neefje in de vreselijke tragedie van Genua.”

© FB

De 34-jarige Elisa Bozzo reed volgens Italiaanse media met haar zwarte Opel Corsa over de brug toen de grond letterlijk onder haar verdween. Kort voor haar overlijden postte ze nog een bericht op Facebook: “Hoe zou ik het leven nu niet kunnen vieren!!”

Vriendin Loredana Cicala had in de loop van dinsdag nog foto’s van ‘La Ely’ met de boodschap: “We zijn op zoek naar Elisa Bozzo, die werkt in Pegli en sinds 11.21 uur niet meer bereikbaar is.” Haar lichaam werd dinsdagavond laat teruggevonden in het puin. Bozzo’s Facebook-account is ondertussen uitgegroeid tot een virtuele rouwplek. Onder een foto van Bozzo die dateert van twee weken geleden postte iemand: “Ik hoop je in een betere wereld terug tegen te komen.”

© FB

Amateurvoetballer Andrea Cerulli was op weg naar zijn werk. Zijn voetbalclub plaatste een foto van hem op Facebook met de woorden: “Onze club is in gedachten bij de familie van Andrea, onze vriend, onze collega, slachtoffer van de tragedie van Ponte Morandi. Vaarwel, Andrea.”

© FB

De 64-jarige chef-kok Juan Carlos Pastenes behoort ook onder de inmiddels geïdentificeerde overledenen. Hij kwam uit Chili maar woonde al dertig jaar in Italië. Zijn vrouw Nora Rivera (47) kwam ook om bij de tragedie. Net zoals hun Chileense vriend Juan Figueroa (60).

© FB

De 29-jarige verpleegkundige Marta Danisi, en haar Toscaanse vriend en anestheist Alberto Fanfani uit Pisa zouden volgend jaar gaan trouwen. Ze zaten samen in de auto toen de brug in stukken brak. Danisi was nog maar pas beginnen werken in een ziekenhuis in Alessandria, in Noord-Italië. De burgemeester van Sant’Agata di Militello, het geboortedorp van Danisi, kondigde al een dag van publieke rouw af.

“Ik ben diep bedroefd door de vreselijke tragedie die een van onze medeburgers, de jonge Marta Danisi, trof. Ze stierf bij de instorting van de Morandi-brug in Genua, samen met haar verloofde. In naam van de hele gemeenschap, wens ik mijn innige deelneming te betuigen aan haar familie. Een enorme pijn en onvulbare leegte vult hun harten.”

De vier vrienden Giovanni Battiloro, Gerardo Esposito, Antonio Stanzione en Matteo Bentornatti, wilden met het vliegtuig naar Spanje gaan, maar bedachten zich op het laatste moment en gingen met de auto op pad. Ook hun reis eindigde op de brug. Het laatste tekstbericht aan de familie luidde: “We gaan nu Genua binnen.”

“Een deel van ons hart is onder de Genua-brug achtergebleven”, schrijven de ouders van Stella Boccia (24) en haar vriend, de 23-jarige ober Carlos Jesus Truillo. Stella komt uit een horeca-familie: ze hebben drie restaurants in de regio Arezzo.

Ook Mirko Vicini en zijn collega Bruno Casagrande kwamen om het leven. De twee waren op het eiland onder de brug aan het werk voor afvalverwerkingsbedrijf Amiu: “De schade is niet te schatten, maar nooit te vergelijken met de pijn die het verlies van onze collega’s ons doet”, liet het bedrijf weten. Beiden hadden pas onlangs een tijdelijk contract gekregen, na een lange periode van werkloosheid. Ze droomden van een mooie toekomst.

Onder de slachtoffers verder drie Fransen die van Montpellier naar Sardinië reisden. Het gaat om de 20-jarige Nathan Gusman, 22-jarige Melissa Artus en Axelle Nemati Alizè Plaze. Eén van de Franse slachtoffers kon aan de hand van een armband en een hanger worden geïdentificeerd.

Verder zijn er twee Albanese mannen overleden. De 22-jarige Marius Djerri die met zijn collega in een bestelwagen over de verbindingsweg reed wordt nu gemist door zijn familie. Ze waren onderweg naar een bedrijf in Rapallo.

De 43-jarige trucker Gennaro Sarnataro uit Casalnuovo was dan weer op weg naar huis toen de weg letterlijk onder hem wegzakte. De groente- en fruitrijder keerde net terug van een rit uit Frankrijk. “Hij was een geweldige werker, een fatsoenlijke man” reageren collega’s.

Meer over Instorting brug Genua