Tentoonstelling ‘The World of Tim Burton’ gaat van start in C-mine

Print
Tentoonstelling ‘The World of Tim Burton’ gaat van start in C-mine

Foto: Photo News

Genk -

Na steden als New York, Parijs, Tokio, São Paulo en Praag is de internationale tentoonstelling ‘The World of Tim Burton’ vanaf 15 augustus tot 28 november te zien in de Genkse C-mine. De rondreizende expositie geeft bezoekers een kijk op het werk van de Amerikaanse regisseur, die zelf ook C-mine zal bezoeken.

Tim Burton, naast regisseur ook tekenaar en producent, wordt internationaal geprezen voor filmklassiekers als “Edward Scissorhands”, “The Nightmare Before Christmas” en “Charlie and the Chocolate Factory”. ‘The World of Tim Burton’ ging in 2014 in première en wordt gecureerd door Jenny He. In de expo kunnen bezoekers tekeningen, schilderijen, foto’s, geanimeerde stop-motion poppen, maquettes, films en sculpturale installaties aanschouwen.

Na het sculpturale ‘Labyrint’ in 2015 en de designtentoonstelling ‘The World of Charles and Ray Eames’ in 2017 weet C-mine opnieuw een internationaal project aan te trekken. “We willen C-mine verder mee op de kaart zetten en mensen inspireren. Ook de mensen van Genk, Limburg en omgeving”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). “Genk kiest ervoor om creatieve paden te bewandelen. De enige manier om vooruit te gaan, is zelf innovatief en creatief te zijn.”

Tentoonstelling ‘The World of Tim Burton’ gaat van start in C-mine
Foto: Photo News

‘The World of Tim Burton’ focust op de bijzondere karakters en werelden in de unieke verbeeldingswereld van Burton. “Burton is constant aan het tekenen. Zijn perspectief is anders dan dat van veel mensen”, vertelt een gids. “Burton gebruikt bijvoorbeeld de ogen om expressie te brengen. Zo kan hij een bepaald gevoel aan bezoekers geven.”

Meer dan 400 werken worden gepresenteerd over verschillende secties, namelijk ‘Around the World’ over zijn creatieve proces, ‘Film Characters’ over bekende personages en ‘Influences’ over Burtons inspiratiebronnen. Scenograaf Jo Klaps van Studio Brussels Lof stond in voor de integratie van de tentoonstellingsstukken met de oude mijngebouwen van C-mine.

Tim Burton zal overigens van 28 tot en met 30 september zelf C-mine bezoeken. Hij zal er de tentoonstelling bezoeken en de screening van twee van zijn favoriete films op het Tim Burton Film Festival bijwonen, dat plaatsvindt in het cinemacomplex Euroscoop op de site van C-mine.