Open monumenten tijdens de grenzeloze molendag

Print

Molenbeersel

Kinrooi - Tweeëntwintig windmolens en watermolens in GrensPark Kempen~Broek openen op zondag 9 september gezamenlijk hun poorten en nodigen belangstellenden uit om op molenbezoek te komen. “Molens vertellen een Verhaal” is het thema van deze 2e door MolenNetwerk KempenBroek georganiseerde Grenzeloze Molendag.

Zondag 9 september is het Open Monumentendag in Vlaanderen én Nederland. De deelnemende molens van Kempen~Broek zijn te vinden in Opoeteren, Neeroeteren, Molenbeersel, Opitter Bocholt, Kaulille, Hamont en in Weert (Keent, Tungelroy, Stramproy, Swartbroek), Nederweert (Roeven, Kreyel, Ospel) en Leudal (Haler-Ufelse, Ittervoort en Neeritter) Alle deelnemende molens zijn deze zondag geopend van 10 tot 18 uur.

Jaar van het Europees Cultureel Erfgoed
Vanwege het Belgisch/Nederlandse werkterrein van MolenNetwerk KempenBroek en het grenzeloze karakter van de Grenzeloze Molendag is deze molendag door de Europese projectorganisatie van: 2018 Jaar van het Europees Cultureel Erfgoed officieel aangewezen als Industrieel Erfgoed #crossborder project. Bovendien vieren de molenaars en molenvrijwilligers met deze Grenzeloze Molendag óók dat het ambacht van vrijwillige molenaar inmiddels door Unesco is geplaatst op de officiele lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed. De vrijwillige molenaars zorgen er, met de vele andere molenvrijwilligers voor door de molens regelmatig te draaien, te malen en de molen te beheren voor dat dit erfgoed voor komende generaties behouden blijft.

Veel activiteiten
De deelnemende molenvrijwilligers zorgen er zondag 9 september niet enkel voor dat de molens bezichtigd kunnen worden. Zo mogelijk zullen de molens ook draaien en bij enkele molens worden demonstraties verzorgd. Bij de Sevensmolen in Kaulille laat Monumentenwacht Limburg zien hoe de onderhoudssituatie van monumenten regelmatig geïnspecteerd wordt. Molen De Windlust in Nederweert (Roeven) demonstreert het slaan van notenolie en bij molen Sint Anna in Weert-Keent is de tentoonstelling 350 molens in één molen te zien. Hier worden ook enkele lezingen over het fenomeen ‘Molenlucifers’, die tussen 1964 en 1979 erg populair waren, gegeven. MolenNetwerk KempenBroek vzw, een verband waarin de vrijwilligers van veel Kempen~Broek molens samenwerken en ervaringen uitwisselen, stippelt een aantal routes langs de deelnemende molens uit. Deze route-suggesties maar ook de lijst met deelnemende molens en het volledige programma is te raadplegen op de webpagina


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio