Kathedraalkoor Hasselt op Hongarijereis

Print
Kathedraalkoor Hasselt op Hongarijereis

Foto: Annemie Roppe

Hasselt-Centrum

Hasselt - Van 22 tot 26 juli was het Kathedraalkoor in Hongarije. Het koor zong er in de Mathiaskerk en de Sint-Stephansdom in Boedapest, in de kathedraal van Estergom, en het nam met veel succes deel aan het vijfkorenfestival in Dorog. Als aanloop naar de viering van 20 jaar Kathedraalkoor Hasselt (1998-2018) geeft het koor een aperitiefconcert in het Stedelijk Conservatorium van Hasselt op zondag 9 september a.s.

Na het intensieve Virga Jessejaar 2017 was het Kathedraalkoor van Hasselt deze zomer in vakantiestemming.
Naar vierjaarlijkse gewoonte trokken we weer de wijde wereld in om te zingen en vooral ook om te ontdekken en te genieten van de groepssfeer. Deze keer was Budapest en omgeving aan de beurt. Deze bestemming kwam niet toevallig aan de orde: onze banden die we met Erika Budai (componiste, sopraan van Hongaarse afkomst) hebben, maakten het ons gemakkelijk om contacten te leggen.
Via Musik-Land, een organisatie die zich toelegt op het ontvangen van muzikale groepen (koren, orkesten, enz.) kwamen we tot een mooi en welgevuld programma met veel afwisseling. Muziek stond centraal maar onder begeleiding van onze zeer onderlegde (Nederlandstalige) Hongaarse gids Vera Földesi kregen we een mooie indruk van de hoofdstad, het land en zijn geschiedenis.
Een grote groep van 47 zingende leden en hun partners trok er met het vliegtuig naartoe, geen sinecure om iedereen op tijd tot bij de juiste gate te krijgen. In Budapest vervoegden ons de 12 andere deelnemers die met eigen vervoer naar de Hongaarse hoofdstad afgereisd waren.
Een mooie bus met daarin 59 goedgeluimde mensen tussen 4 en 89 jaar: een verscheidenheid die zorgde voor verbondenheid.
Bij het bezichtigen van Buda en Pest en konden we vaststellen dat de stad een enorme ontwikkeling kent. Het is er aangenaam vertoeven.
Bij het bezoek aan het vissersbastion en de Mathiaskerk gaven we voor het eerst een muzikale traktatie aan de andere toeristen. Als het Kathedraalkoor op uitstap gaat wordt er uiteraard gezongen en testen we graag de akoestiek uit van verschillende gebouwen.
De eerste dag reden we ook de stad uit, een heel eind over het platteland waar intens aan landbouw wordt gedaan. De Steppe (of Poesta) was onze bestemming. Daar werden we getrakteerd op een prachtige paardendressuur en mochten de aanwezigen ook zelf hun kunsten tonen of een ritje op een paard maken.
Ons goedgevulde programma bracht ons ook naar het Margareteneiland. We maakten een boottocht op de niet meer zo blauwe Donau, bezochten de zeer smaakvolle stadjes Szetendre en Visegrad en in de Salomonburcht werd er zelfs een koorlid tot koningin gekroond, terwijl een ander koorlid als nar fungeerde.
De volgende dag stond helemaal in het teken van muziek.
We reden naar Esztergom waar de grootste kerk van Hongarije gebouwd is. In de kathedraal mochten we een halfuur optreden onder de immense koepel. De akoestiek die daar opgebouwd wordt is fenomenaal. Het was een huzarenstuk voor onze dirigent Ludo Claesen en huisorganist Paul Steegmans om alle klanken bijeen te houden.
In de namiddag konden we de Donau oversteken en een wandelingetje maken in buurland Slovakije.
’s Avonds riep weer de plicht want we maakten deel uit van de International Choir Meeting in Dorog. Daar konden we de andere deelnemers en het talrijk aanwezige publiek wel verleiden met ons gesmaakt optreden. Een verbroedering van zangers met plaatselijk orkestje rondde de avond af.
De laatste dag brachten we een bezoek aan de Hongaarse Staatsopera die weliswaar momenteel gerestaureerd wordt maar de openbare plaatsen waren zeker het bezoeken waard. Nog een laatste keer zongen we in de St Stefanbasiliek in het centrum van de stad.
En toen moesten de vliegreizigers terug naar België. De anderen reisden nog wat verder of maakten hun vakantie af.
Onze proost Felix Rijcken was (net zoals alle deelnemers) in de wolken over de organisatie van de reis, het goede verloop en de mooie muziek die we brachten.
Dergelijk uitstappen zorgen voor een aangename hechte band onder de koorleden en hun gezinnen, het brengt mensen samen en we kunnen met veel tevredenheid terugblikken op een zeer mooie koorreis anno 2018.
Mieke Creyf, verslaggeefster


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio