© BELGA

EK-helden geland in Brussel: de grote toekomst van Sacoor en “kippenvel” bij Bashir Abdi (maar niet voor zichzelf)

Een groot deel van de Belgische delegatie van het EK atletiek in Berlijn landde maandagnamiddag op de luchthaven van Zaventem. Een dertigtal atleten, onder wie medaillewinnaars Bashir Abdi, Koen Naert en de Belgian Tornados werden rond 15u00 in de aankomsthal verwelkomd met een ruiker bloemen namens de Vlaamse en Waalse atletiekfederatie.

vtvn

LEES OOK: Koen Naert blijft bescheiden na EK-goud: “Financieel binnen? Na mijn carrière toch weer verpleegkundige”

“Dit is één van onze mooiste zeges ooit”, prees Jonathan Borlée de overwinning van de Belgian Tornados op de 4x400 meter. De zege deed hem meer deugd dan zijn individuele bronzen medaille. “Er waren veel goede teams, maar ondanks die zware concurrentie hebben we het gehaald.” Zijn broer Kevin wilde echter niet spreken van de mooiste titel ooit: “Elke titel proeft anders.”

Wie ook geprezen werd, was de jonge Jonathan Sacoor, de revelatie van het viertal. “Ik hoop dat hij ons op een dag nog zal overstijgen”, aldus Jonathan Borlée. “Hij heeft enorm veel talent. Als hij op dat elan blijft doorgaan, is er een grote toekomst voor hem weggelegd.” Borlée ziet Sacoor dan ook als de man die hem en zijn broers eindelijk aan een olympische medaille kan helpen. “Tokio 2020 zit al in ons hoofd. Met hem erbij maken we zeker kans om daar te scoren.”

© BELGA

De 18-jarige Sacoor liet weten ook genoten te hebben van het EK. “Ik ben stikkapot, maar het was de moeite waard. Dat ik beter word dan hen? Dat krijg ik niet over mijn lippen. Die gasten zijn al tien jaar bezig en zitten nog altijd aan de wereldtop. Ik kan er enkel maar van dromen om zo’n niveau te halen”, aldus Sacoor, die voor zijn studies binnenkort misschien naar de Verenigde Staten trekt. “Atletiek is daar van een nog ander niveau, dat wil ik ook wel graag beleven.”

Bashir Abdi, die zilver won op de 10.000 meter, was dan weer apetrots dat hij als eerste Belg een medaille won op dit EK. “Of ik daardoor voor een boost heb gezorgd voor de andere atleten? Als ik een gouden medaille had gewonnen, was die boost vast nog groter geweest”, aldus de atleet van Somalische origine, die zijn ogen flink de kost gaf op dit EK. “De marathon van Koen Naert heb ik gezien. Die gaf me van het begin tot het einde kippenvel.”

Meer over Kevin Borlée