© BELGA

Europees zilver en brons voor Kevin en Jonathan Borlée op 400 meter: “Mooiste moment uit onze carrière”

Kevin Borlée en Jonathan Borlée hebben voor een unieke prestatie gezorgd op het EK atletiek in Berlijn. De tweelingbroers pakten allebei een medaille op de 400 meter in de finale van het Europees kampioenschap. Kevin Borlée nam zilver, Jonathan Borlée was goed voor brons. Het goud ging in 44.78 naar de Brit Matthew Hudson-Smith.

md

Voor Kevin Borlée is het de derde individuele medaille op een groot kampioenschap. In 2010 werd hij in Barcelona Europees kampioen, een jaar later bracht hij brons mee van het WK in Zuid-Koreaanse Daegu. Jonathan Borlée, met 44.43 Belgisch recordhouder, staat voor de eerste keer op het podium. Het is wel de vijfde keer dat hij de top zes haalt bij een belangrijke afspraak (5de op het WK 2011, 4de op het EK 2012, 6de op de Olympische Spelen in 2012, 4de op het WK 2013).

“Op individueel vlak is dit zeker het mooiste moment uit mijn carrière”, liet Kevin vrijdagavond optekenen. Vanuit de ongunstige baan 1 liep Kevin Borlée naar de tweede plaats, achter de Britse topfavoriet Matthew Hudson-Smith. Voor het eerst sinds het WK van 2011 in Daegu (brons) behaalt hij een individuele medaille op een groot kampioenschap. “We wisten wat we moesten doen, maar dan moet je het nog in praktijk brengen. We hadden heel veel stress. Gelukkig is de goede koers eruit gekomen”, stelde de Europese kampioen van 2010.

Tegelijk geniaal en moeilijk om tegen je broer te lopen”

De tweelingbroers stonden voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2012 samen in de finale van een groot toernooi. “Het is tegelijk geniaal én moeilijk om tegen je broer te lopen in een finale, want we willen alle twee op het podium staan. Het eerste wat ik deed, was checken of Jonathan wel effectief derde was. Toen ik de bevestiging kreeg, was dat een enorme opluchting”, aldus Kevin Borlée.

© BELGA

Het brons op dit EK is de eerste individuele medaille op een groot kampioenschap voor Jonathan Borlée. “Ik ben al lang op zoek naar die medaille. Ik eindigde in het verleden vaak op de vierde plaats. En nu sta ik op het podium met Kevin, dat is gewoonweg super”, verklaarde de Belgische recordhouder, die sinds donderdag sukkelt met een contractuur in de dij. “Dat is natuurlijk niet aangenaam, maar we hebben getracht me zo goed mogelijk klaar te stomen. Ik ben er toch in geslaagd me op de wedstrijd te concentreren.”

“Maar het was een hele zware race, één van de moeilijkste uit mijn carrière. Ik was enorm zenuwachtig. Na 200m voelden de benen heel zwaar aan, maar ik ben geconcentreerd gebleven. Ik ben erin blijven geloven, dit geeft zoveel voldoening.”

Zaterdag komen Kevin en Jonathan nog met de Belgian Tornados in actie in de finale van de 4x400m. .

Uitslag

1. Matthew Hudson-Smith (GBr) 44.78

2. Kevin Borlée (Bel) 45.13

3. Jonathan Borlée (Bel) 45.19

4. Karol Zalewski (Pol) 45.34

5. Luka Janezic (Sln) 45.43

6. Oscar Husillos (Spa) 45.61

7. Ricardo Dos Santos (Por) 45.78

8. Karsten Warholm (Noo) 46.68 .

© BELGA

LEES OOK. Grand slam voor Thiam! Na olympisch goud en wereldtitel nu ook Europees kampioene op de zevenkamp

LEES OOK. Hanne Claes verrast met vierde plaats op 400m horden

Meer over Kevin Borlée