Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Het laatste woord: de Italiaan die Limburg pizza leerde eten

Agostino Lombardi (1946-2018)

Het laatste woord: de Italiaan die Limburg pizza leerde eten

Pizzabakker Agostino ‘Fausto’ Lombardi in zijn restaurant in Genk, waar hij pizza’s bereidde volgens het traditionele Napolitaanse procédé. Foto: hbvl

Genk -

Agostino Lombardi was een man van tradities, maar ook van eigen wijsheden. Een pizza belegd met veel ingrediënten weigerde hij zijn klanten te serveren – de traditie vraagt om eenvoud. Ananas op een pizza, wat in Italië neerkomt op heiligschennis, kon dan weer wel. ‘Italianen leggen zelfs Zwanworsten op hun pizza’s.’

Pizza komt niet uit een hut of een elektrische oven, maar uit een traditionele houtoven. Dat was de premisse waarmee Agostino Lombardi in 1972 zijn restaurant ‘Da Fausto’ opstartte. Agostino ...