Fit & Gezond

Sport maakt je echt gelukkiger (doe het gewoon niet te veel)

Print
Sport maakt je echt gelukkiger (doe het gewoon niet te veel)

Sport heeft een gunstig effect op onze fysieke gezondheid, maar ook mentaal worden we er beter van. Tenminste, als je jezelf niet te vaak ik het zweet werkt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Psychiatry.

Voor de studieanalyseerden wetenschappers, verbonden aan verschillende universiteiten, gegevens van meer dan 1,2 miljoen Amerikaanse volwassenen die tussen 2011 en 2015 meewerkten aan eerdere onderzoeken. Alle personen beantwoordden vragen over hun bewegingspatroon en levensstijl en noteerden wanneer ze zich mentaal minder goed voelden.

Twee tot zes uur

Uit hun notities bleek dat de deelnemers zich gemiddeld 3,36 dagen per maand niet fantastisch voelden op mentaal vlak. Maar de mensen die veel lichaamsbeweging hadden - van huishoudelijk werk tot hardlopen - bleken maandelijks zo’n anderhalve dag minder sip rond de lopen dan hun minder actieve medemens.

Toen de onderzoekers dieper ingingen op de cijfers, merkten ze een interessant patroon op. Mensen die ongeveer 45 minuten sporten per sessie, hadden een betere mentale gezondheid dan zij die voor marathonsessies kozen. Ze stelden ook vast dat wie drie tot vijf keer trainde per week een betere mentale gezondheid had dan wie niet sportte of zich meer dan vijf keer per week te pletter sportte. Op basis van die vaststellingen, concluderen hoofdonderzoeker Adam Chekroud en zijn team dat twee tot zes uur sport per week optimaal is voor een goede mentale gezondheid.

Yoga en co

De ene sport doet ook meer voor je geluksgevoel dan de andere. Sporten in teamverband verlicht de mentale last volgens de vorsers het meest met 22,3 procent, gevolgd door fietsen (21,6 procent) en gymnastiekoefeningen (20,1 procent). In een afzonderlijke analyse ontdekten Chekroud en zijn collega’s dat ook mindfulnessoefeningen zoals yoga en tai chi, je geestelijke gezondheid een boost geven.

Niet te missen