Kimberly Buys bezorgt België eerste en enige medaille op EK zwemmen

Print
Kimberly Buys bezorgt België eerste en enige medaille op EK zwemmen

Foto: AFP

Kimberly Buys heeft er voor gezorgd dat België toch een medaille pakt op het EK zwemmen in Glasgow. Onze ervaren landgenote veroverde donderdagavond brons op de 50 meter vlinderslag. Het goud was voor de Zweedse Sarah Sjöström.

De 29-jarige Buys tikte in de finale aan in 25.74, vier honderdsten van een seconde boven haar eigen Belgisch record. Daarmee moest ze enkel de Deense Emilie Beckmann (25.72) en de Zweedse winnares en wereldrecordhoudster Sarah Sjöström (25.16) voor zich dulden. Op de slotdag van de zwemcompetitie bezorgde ze ons land dan toch nog een medaille in het zwemmen. Voor België was het in totaal de tiende medaille in Schotland, waarvan drie gouden.

Eerder op dit EK greep Buys naast een finaleplaats op de 100 meter vlinderslag. In de halve finales zette ze vrijdag de dertiende chrono neer. Ook in de 4x100m wisselslag gemengd zat er voor de Antwerpse geen finaleticket in. In Glasgow nam de Belgische aflossingsploeg voor het eerst deel aan die discipline en werd er afgesloten met de tiende stek.


"Brons is een droomafsluiter voor dit EK"

Kimberly Buys glunderde van trots na haar bronzen medaille op het EK zwemmen in Glasgow. "Dit is nog iets anders dan een medaille in klein bad. Na mijn minder goede 100 meter vlinderslag hier kon ik me geen beter einde wensen van dit EK", aldus de 29-jarige Buys.
"Op de 50 meter is het verschil altijd heel klein. Ik kwam twee honderdsten te kort om het zilver te behalen, terwijl de vierde (de Duitse Alienka Schmidtke) op drie honderdste van mij eindigde. Mijn Belgisch record van 25.70 kon ik niet verbreken, maar in de finale is het klassement het enige dat telt. En met die derde plaats ben ik zeker tevreden".
Met haar bronzen medaille op de 50 meter vlinderslag maakte Buys een einde aan achttien jaar droogte: van 2000 was het immers geleden dat een Belg het EK-podium haalde met een individuele discipline in groot bad. Dat was toen Yseult Gervy (brons op de 400 meter wisselslag). Buys haalde weliswaar al twee EK-medailles (zilver in Eindhoven 2010 en Chartres 2012), maar dat was in klein bad.
Ondanks haar medaille is Buys' nog niet zeker dat SportVlaanderen de samenwerking zal verderzetten. Buys moest daarvoor op de 100 meter vlinderslag in de top acht eindigen, wat niet lukte. "Ik heb soms moeite om me te focussen op een bepaald resultaat wanneer me dat van bovenaf wordt opgelegd. We zien wel wat de toekomst brengt, vandaag wil ik daar even niet aan denken. Ik wil genieten van die medaille." .
 

Kimberly Buys bezorgt België eerste en enige medaille op EK zwemmen
Foto: AFP
Kimberly Buys bezorgt België eerste en enige medaille op EK zwemmen
Foto: BELGA