Internationale studenten leren over de klimaatverandering

Print
Maasmechelen - Drie studenten Nederlandse taal afkomstig uit Oostenrijk, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk, waren deze week te gast in Limburg. Ze kwamen op vraag van Universiteit Gent, de Taalunie en de Orde van de Prince, twee dagen meelopen met de journalisten van Het Belang van Limburg. Ze maakten nieuwsmeetings mee, gingen een kijkje nemen in de drukkerij in Beringen en mochten zelfs mee op reportage. Hun bevindingen schreven ze neer in volgend artikel. Ziehier hun originele tekst.

Drie internationale studenten uit Hongarije, Oostenrijk en Verenigd Koninkrijk werkten twee dagen bij de redactie van Het Belang van Limburg mee. Daarbij brachten ze een bezoek aan Ecotron in Maasmechelen.

Op de redactie leerden ze het alledaagse leven van een journalist kennen. ’s Ochtends begint de redactievergadering waar we bespreken en besluiten wat er de volgende dag in de krant staat. Altijd krijgt iedereen de laatste nieuws op zijn smartphone om op de hoogte te zijn.

Ze bezoeken het klimaatonderzoekscentrum Ecotron. Dat is een brug tussen experiment in een laboratorium en buiten in de natuur om de reacties van ecosystemen te onderzoeken. Wetenschappers simuleren lange droogte periodes die in de toekomst mogelijk zijn. Niet alleen in de volgende jaren maar ook nu is er al een hittegolf, want tijdens de bezoek was het 37 graden.

Bij de rondleidingen door de redactie en de drukkerij leren ze alle stappen van de krantproductie kennen. Het dagelijkse drukken van 100.000 exemplaren Het Belang van Limburg is fascinerend. Zoals C-mine waar ze de geschiedenis en toekomst zien. Dat was een geweldige ervaring en ‘s avonds nodigt de Orde van den Prince de studenten voor een gezellig avondeten uit.

Johanna Höß (21) uit Oostenrijk, Judit Juhasz (21) uit Hongarije en Alice Learmouth (20) uit Verenigd Koningrijk.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio