Seks & Relaties

Online op zoek naar een lief? De meesten contacteren alleen aantrekkelijkere mensen dan zichzelf

Print
Online op zoek naar een lief? De meesten contacteren alleen aantrekkelijkere mensen dan zichzelf

Foto: Shutterstock

Het merendeel van alle personen op datingwebsites stuurt vaak berichten naar potentiële partners die aantrekkelijker zijn dan zijzelf. Dat heeft een studie van de Amerikaanse University of Michigan uitgewezen. Mannen blijken hierin overigens net iets assertiever dan vrouwen.

Mannen en vrouwen die datingwebsites bezoeken, hebben blijkbaar behoorlijk wat lef. Een recent onderzoek, dat gepubliceerd werd in de digitale medische krant Science Advances, wijst immers uit dat het merendeel van de gebruikers van datingwebsites vaak berichten stuurt naar personen die aantrekkelijker zijn dan henzelf.

De onderzoekers koppelden de aantrekkelijkheid van de gebruikers van de datingwebsites direct aan het aantal berichten die zij ontvingen en de populariteit van de verschillende zenders in kwestie. Alle gegevens voor dit onderzoek zijn afkomstig van een gratis datingsite.

Daaruit blijkt dat mannen en vrouwen die een eerste 'move' willen maken in eerste instantie eerder geneigd zijn om personen te contacteren die even attractief zijn als zijzelf, maar het overgrote merendeel stuurt ook wel berichten naar aantrekkelijkere personen. Mannen zijn gemiddeld net iets grote waaghalzen: zij durven het aan om vrouwen die tot 26 procent aantrekkelijker zijn dan hen aan te spreken terwijl vrouwen maar tot 23 procent gaan.

Volgens dokter Elizabeth Bruch, sociologieprofessor aan de University of Michigan en co-auteur van het onderzoek, zijn deze resultaten toch enigszins verrassend te noemen. "Vrouwen krijgen veel vaker een antwoord terug van mannen dan omgekeerd," vertelt de professor. "Bij mannen is de kans op een antwoord van de andere sekse slechts 17%, vrouwen krijgen dan weer op de helft van hun uitgestuurde bericht een antwoord. Vrouwen kunnen het zich met andere woorden permitteren om de lat hoger te leggen."

De studie beperkte zich tot het versturen van een eerste kennismakingsbericht en een eventueel antwoord. De auteurs benadrukken ook nog dat de situatie in het echte leven behoorlijk hiervan kan afwijken.

 

 

 

 

 

Niet te missen