Enkel voor echte durvers: grootste katapult ter wereld geopend

Print

Enkel voor echte durvers: grootste katapult ter wereld geopend Video: AJ Hackett Bungy

Een wilde rit die je nooit eerder hebt kunnen ervaren. Dat is hetgeen wat de grootste katapult ter wereld te bieden heeft. De attractie, officieel omgedoopt tot de Nevis Catapult, is sinds woensdag geopend in Nieuw-Zeeland voor het grote publiek.

De videobeelden maken het onmiddellijk duidelijk: dit is enkel een attractie voor degenen die zin hebben in een serieuze adrenalinekick. Waar je bij bungeejumpen aan een elastieken koord hangt om vervolgens recht naar beneden te springen, is het in dit geval een enorme menselijke katapult die de waaghals door de lucht laat zweven. Ook het uitzicht kan overigens tellen: de Nevis Catapult bevindt zich in het gelijknamige Nevis Valley, dé plek waar ’s werelds eerste commerciële bungeejump werd uitgevoerd.

Hetgeen wat gebeurt eens de katapult in werking treedt, valt nauwelijks te beschrijven. Al in amper anderhalve seconde haal je een snelheid van net geen honderd kilometer per uur en vlieg je 150 meter over de vallei. Drie à vier minuten later is het spektakel voorbij.

Verrassingseffect

Het brein achter de speciale attractie? Henry van Asch, die tevens de medeoprichter is van AJ Hackett Bungy New Zealand, een bedrijf dat wel al vaker indruk maakte met uitdagende trekpleisters. “De ervaring is enorm opwindend”, aldus de man. “Voor mij is het verrassingseffect het leukste: de combinatie van snelheid, hoogte en val naar beneden. Je weet niet wanneer je precies zal vallen, wat flink bijdraagt aan de funfactor.”

Van Asch speelde al drie decennia met het idee in zijn hoofd. “Nadat ik als kind een man uit een vliegtuig zag skydiven met zijn fiets, wilde ik proberen om daar een ‘bungeeversie’ van te maken”, vertelde hij. “Om een idee dat ik als gek jongetje had nu tot leven te zien komen, valt moeilijk te bevatten.”

Niet goedkoop

Vanaf nu mag iedereen zich wagen aan de gloednieuwe attractie. Je moet wel minstens dertien jaar oud zijn en tussen de 45 en 127 kilogram wegen. Goedkoop is het overigens niet: voor de adembenemende ervaring met de Nevis Catapult tel je net geen 150 euro neer.