Fit & Gezond

“We checken onze telefoon elke twaalf minuten”

Print
“We checken onze telefoon elke twaalf minuten”

Foto: Shutterstock

Dat iedereen tegenwoordig nogal gehecht is aan zijn smartphone zal niemand echt verwonderen. Een recent onderzoek van de Britse telecomprovider Ofcom illustreert dat Britse smartphonegebruikers gemiddeld elke twaalf minuten hun telefoon controleren. Gemiddeld zijn ze per dag zelfs twee uur en half in de weer met hun smartphone.

De Britse telecomprovider Ofcom onderzocht hoe smartphonetechnologie ons leven de voorbije tien jaar heeft beïnvloed. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dan ook geheel verwacht dat het toestel een behoorlijke impact nalaat. Zo wees de studie uit dat Britten hun smartphones gedurende de dag gemiddeld elke twaalf minuten checken. 40 procent van alle volwassenen grijpen vijf minuten nadat ze ontwaakt zijn voor het eerst naar hun telefoon, bij personen onder de 35 stijgt dit cijfer naar 65 procent.

In tegenstelling tot tien jaar geleden geven de meeste personen aan dat ze voortdurend met het internet geconnecteerd willen zijn, waar ze ook heen gaan. Twee derde van alle volwassenen zeggen dat het internet een essentieel deel van hun leven uitmaakt. Gemiddeld spenderen volwassenen per dag twee uur en half aan hun smartphone, jongeren tussen zestien en vierentwintig jaar oud gebruiken het toestel dan weer gemiddeld drie uur en een kwartier.

Negatieve effecten

De telecomprovider ging ook de effecten van dit intensieve smartphonegebruik op het leven van de gebruikers na. "De voorbije tien jaar is ons leven compleet getransformeerd met de opkomst van de smartphone en de verbeterde toegang tot het internet wereldwijd," verduidelijkt Ian Macrae, directeur in Marktintelligentie bij Ofcom. "En hoewel de meesten vooral de troeven van hun smartphone weten te appreciëren, voelen sommigen zichzelf overweldigd door de impact."

Zo heeft 15 procent moeite om zich te ontspannen, omdat hun smartphone hen het gevoel heeft dat ze voortdurend aan het werk zijn en indiceert 54 procent dat hun toestel hun conversaties met vrienden en familie verstoort. Twee of vijf personen geeft dan weer toe dat ze te veel tijd op hun smartphone doorbrengen.

 

 

 

 

Niet te missen