Opgave Van der Plaetsen: titelverdediger gooit na vier proeven de handdoek op EK tienkamp

Print
Opgave Van der Plaetsen: titelverdediger gooit na vier proeven de handdoek op EK tienkamp

Foto: BELGA

Thomas van der Plaetsen heeft opgegeven op het EK atletiek. Na vier proeven geeft onze landgenoot er de brui aan op de tienkamp.

Van der Plaetsen zal later dinsdagavond (om 21u00) niet meer in actie komen op de 400m van de tienkamp op het EK atletiek in Berlijn. Van der Plaetsen stond zeventiende na het hoogspringen, de vierde proef van de dag. De 27-jarige Gentenaar kampte met hinder aan de voet.

Titelverdediger Van der Plaetsen kende een zeer matige start van zijn tienkamp dinsdag. Hij werd met 11.48 27e en voorlaatste op de 100 meter. Nadien herpakte hij zich, ondanks zijn pijnlijke voet, enigszins met een tiende plaats in het verspringen. In het kogelstoten werd Van der Plaetsen 23e. Het hoogspringen, de laatste proef die hij afwerkte, beëindigde hij als vierde met een sprong over 2m05.

In 2016 kroonde Van der Plaetsen zich in Amsterdam tot Europees kampioen.

"Ik moest het proberen"

"Tien dagen heb ik in juli niet eens kunnen stappen door die voetblessure", blikte Van der Plaetsen terug op de afgelopen maand. "Maar ik moest het proberen. Los van die voet ben ik gewoon goed in vorm, en als titelverdediger wilde ik hier hoe dan ook aan de start komen. Bij het verspringen werd de pijn aan de voet weer feller, en vanaf dan kon je misschien wel zien aankomen dat een opgave mogelijks zou volgen. Plots verkrampte mijn rechtervoet helemaal. En toch wilde ik doorzetten. Wie weet zat er bij andere proeven wel nog iets mooi in en kon ik alsnog boven de 8.000 punten uitkomen."

Ook op het WK in Londen vorig jaar moest Van der Plaetsen al geblesseerd de strijd staken. Dat maakte het er in Berlijn alleen maar pijnlijker op. "Dit valt een stuk zwaarder dan vorig jaar. Eén kampioenschap niet kunnen uitdoen is geen ramp, maar twee grote toernooien op rij missen is toch zuur. Dit is een zware teleurstelling. Meteen spelen natuurlijk ook enkele mogelijke consequenties op in mijn hoofd. Welke gevolgen zal dit hebben naar ondersteuning toe? Mijn profcontract is in gevaar, maar in Götzis in mei zat ik na zeven proeven wel op schema voor meer dan 8.300 punten. Hopelijk kan dat overtuigen om mij mee te nemen richting Tokio 2020."