Italiaan Gavazzi sprint naar zege in eerste rit van Ronde van Burgos

Print
Italiaan Gavazzi sprint naar zege in eerste rit van Ronde van Burgos

Foto: EPA-EFE

Francesco Gavazzi (Androni Giocattoli-Sidermec) heeft de eerste etappe van de Ronde van Burgos (2.BC) gewonnen. De 34-jarige Italiaan haalde het op een finish bergop in Burgos voor de Spanjaarden Pello Bilbao (Astana) en Alex Aranburu (Caja Rural). Hij is meteen ook de eerste leider. Er nemen geen Belgen mee aan de Spaanse rittenkoers.

De renners kregen in de openingsetappe meteen een stevige etappe voorgeschoteld met onderweg drie gecategoriseerde beklimmingen: de Altotero (eerste categorie) en in de laatste 15 km twee keer de Alto del Castillo (van derde categorie) waar ook de finish lag.

Toch weerhield dat zes renners niet om mee te schuiven in de traditionele vlucht van de dag. Bryan Nauleau (Direct Energie), Lucas de Rossi (Delko Marseille Provence), Sindre Lunke (Fortuneo), Pablo Torres (Burghos BH), Ricardo Garcia (Euskadi) en Diego Sevilla (Polartec Kometa).

Maximaal gunde het peloton hen een voorgift van vijf minuten, waarna de bonus stilaan slonk. Mede ook omdat op het eind, op zo’n 45 km, onder impuls van de wind, waaiers werden gevormd en het peloton in stukken brak. De situatie stabiliseerde in het peloton, maar de vluchters zagen intussen wel hun voorsprong herleid tot slechts een halve minuut.

Op 35 km zouden ze ook nog het gezelschap krijgen van vier anderen: Mattia Cattaneo en Davide Ballerini (Androni Giocattoli-Sidermec), Luis Mas Bonet (Caja Rural) en Miguel Angel Lopez (Astana). Het was Team Sky dat op jacht moest en op 15 km van het eind werd de kopgroep gevat.

Op de eerste van twee lokale beklimmingen werd een strak tempo gereden en uiteindelijk zou pas op de laatste klim de beslissing vallen. Merhawi Kudus waagde zijn kans, maar ging te vroeg en het was Gavazzi die alles en iedereen nog voorbijging. Het is voor de Italiaan zijn eerste zege van het seizoen, zijn twaalfde in zijn carrière.

- Uitslag en stand -

1. Francesco Gavazzi (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec) in 3u48:30

2. Pello Bilbao (Spa) z.t.

3. Alex Aranburu (Spa)

4. Marco Tizza (Ita); 5. Jon Aberasturi (Spa); 6. Tao Geoghegan (GBr); 7. Jonathan Lastra (Spa); 8. Marco Canola (Ita) 0:05; 9. Garikoitz Bravo (Spa); 10. Merhawi Kudus (Eri).