Zwitsers leger zet helikopters in om dorst van wereldberoemde Alpenkoeien te lessen

Print

Zwitsers leger zet helikopters in om wereldberoemde Alpenkoeien water te geven Video: Reuters

De aanhoudende droogte is niet alleen erg lastig voor de mens, ook dieren raken in de problemen als ze niet genoeg drinkwater kunnen vinden. De wereldberoemde koeien die grazen in de Zwitserse Alpen hadden de voorbije weken ook grote dorst, maar het Zwitser leger bedacht een - dure - oplossing om de runderen van uitdroging te redden. Met helikopters scheppen ze grote hoeveelheden water uit een meer om vervolgens naar de koeien te vliegen.

“Twee jaar geleden hadden we de helikopters ook nodig”, aldus een Zwitserse veehouder. “Maar deze situatie is onhoudbaar op lange termijn.” De eigenaars van de weiden in de Alpen maken plannen om artificiële meren aan te leggen in de bergen, waar tijdens de winter een voorraad water kan worden aangelegd.

Volgens het hoofd van het departement voor Economie en Sport in het Zwitserse kanton Vaud is de situatie zorgwekkend en is het sinds 1921 geleden dat de streek zo droog was tijdens de zomer. “De meeste bronnen zijn opgedroogd en de koeien hebben tussen de 80 en 150 liter water per dag nodig.”

Voorlopig kunnen de boeren enkel wachten op een deugddoende regenbui en een speciaal nummer contacteren als ze de hulp van helikopters nodig hebben om hun koeien te bevoorraden. Tientallen veehouders maakten al gebruik van die dienst sinds de noodsituatie werd uitgeroepen afgelopen vrijdag.