EK mountainbike draait uit op een grote flop voor Van der Poel: Nederlander kent offday en geeft op

Print
EK mountainbike draait uit op een grote flop voor Van der Poel: Nederlander kent offday en geeft op

Foto: REUTERS

Mathieu van der Poel had van het EK mountainbiken een doel gemaakt dit seizoen, maar dat is op een sisser uitgedraaid. De Nederlander speelde nooit mee vooraan, zakte al vroeg in de wedstrijd weg en gaf er uiteindelijk de brui aan. De Belgen reden hun EK wel uit en eindigden respectievelijk 13e en 19e.

De verwachtingen waren hooggespannen voor de Nederlands kampioen mountainbike. Van der Poel is op drie disciplines (weg, veld en mountainbike) de regerend Nederlands kampioen en in het veld pakte hi al de Europese titel. In Glasgow mikte hij dan ook op het allerhoogste.

Na 11 kilometer was die missie al haast onmogelijk geworden. De veelzijdige Van der Poel lag op de 24e plaats met een achterstand van meer dan een minuut op de leider. De situatie verslechterde alleen maar en Van der Poel stapte af. De Nederlander kan zich nu volledig gaan richten op de EK op de weg, zondag in Glasgow.

Zwitser Förster pakt Europese titel, Schuermans is eerste Belg op 13e plaats

Lars Förster heeft dinsdag in Glasgow de Europese titel in het mountainbike bij de mannen op zijn naam geschreven. De Zwitser haalde het voor de Italiaan Luca Braidot en de Spanjaard David Valero. Jens Schuermans werd als eerste Belg dertiende op 1:49, Kevin Panhuysen reed naar een negentiende stek op 3:09. De Zwitserse olympische kampioen Nino Schurter startte niet in Glasgow.

Eerder op de dag veroverde Githa Michiels bij de vrouwen brons. Onze landgenote moest enkel de duimen leggen voor de Zwitserse Jolanda Neff en de Franse Pauline Ferrand-Prevot.