Vrijwilligers blikken terug op een geslaagde vlinderwerkdag

Print

Kesselt

Lanaken - Op 4 augustus 2018 staken vrijwilligers van Natuurpunt, Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) en Natuurmonumenten samen met Oekraïense jongeren en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de handen uit de mouwen op de taluds van het Albertkanaal te Vroenhoven-Kesselt. Deze werken kaderen in het Europees Life+ project Pays mosan.

De Vlaamse Waterweg nv en het ANB werken al enkele jaren samen aan het herstel van een corridor van zeldzame kalkgraslanden en matig voedselrijke graslanden op de kanaaltaluds. Sinds 2017 echter draait het project op volle toeren. Op verschillende plekken werden bomen gekapt, struiken verwijderd en verruigde graslanden gemaaid. Deze heringerichte zones worden nu door schapen begraasd. De kuddes bestaan uit een mengeling van oude Belgische rassen waaronder Ardense voskop, Houtlander en Kempisch heideschaap. De herders gebruiken verplaatsbare rasters (flexinetten) zodat de begrazing gestuurd kan worden.
Bovenstaande werken (kappen, maaien en begrazen) zorgen voor een kwaliteitsverbetering en uitbreiding van geschikt leefgebied voor een aantal zeldzame dagvlinders zoals de argusvlinder en het dwergblauwtje, klaverblauwtje, staartblauwtje, bruin dikkopje en boswitje.
Onder een bloedhete zon voerden de 60 vrijwilligers uiteenlopende beheertaken uit. Er was voor ieder wat wils. De graslanden op de steile hellingen werden op voorhand door het maatwerkbedrijf De Winning gemaaid, zodat het maaisel enkel bijeen gereven moest worden. Anderen knipten de struikopslag en bramen. Het maaisel en de takken werden met de tractor afgevoerd.
De projectmedewerker van het Life+ project Pays mosan stond onder meer in voor de catering. Ze zorgde voor broodjes, fruit, voldoende drank en uiteraard Limburgse vla. Iedereen kan op een geslaagde beheerdag terugblikken.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio