Rik fietst een nieuw record langs achttien Hanzesteden

Print

Foto: Frans Vandueren

Opglabbeek - Rik Delbroek uit Louwel is niet aan zijn proefstuk toe op de fiets. dat kan je wel zeggen. Het begon met de uitdaging om na zijn pensionering op zijn 60ste een lange fietstocht te ondernemen. De rit voerde hem van zijn thuisadres naar Sint-Jacob van Compostela.

Het jaar daarna zag hij een nieuwe uitdaging om tot Rome te rijden. Intussen maakte Rik al acht lange routes van ruim 2.000 kilometer, meestal naar het zuiden of in het zuiden. Rik nam inderdaad ook al het vliegtuig om in Griekenland een 'grote ronde' te maken.
Enkele zuiderse ritten vroegen wel heel wat energie omwille van de grote warmte ook in september, de maand die Rik het best ligt gezien zijn maandenlange trainingen vooraf.
Rik is intussen 68 geworden en heeft een totaal ander soort route uitgestippeld dan tevoren. Hij heeft zich verdiept in de geschiedenis van de Hanzesteden. Zoals geweten is er in Vlaanderen ook één Hanzestad, met name Brugge. Kooplieden van haast 200 steden, voornamelijk aan de Oostzee en de Noordzee, maar ook in Duitsland en in de Lage Landen, bekwamen speciale handelsvoorrechten en bereikten daardoor voor hun steden een grote bloei tussen de 14e en de 16e eeuw.
Alle 200 steden aandoen zou een titanenwerk zijn. Rik heeft een selectie gemaakt van achttien Hanzesteden die hij in een lus van liefst 3.000 km aan elkaar verbonden heeft. Hij plant de hele route te doen in minder dan een maand.
Op 27 augustus kan je hem komen uitzwaaien. Wie graag zijn reis op de voet volgt, kan dat via rikdelbroek.reislogger.nl
Wij wensen Rik nu al veel succes !

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio