Bouw zesde en grootste windmolenpark op Noordzee van start

Print
Bouw zesde en grootste windmolenpark op Noordzee van start

Foto: Van Oord

Zeebrugge -

Eneco, Elicio en Diamond Generating Europe gaan van start met de realisatie van Norther: het zesde en meteen ook het grootste windmolenpark op de Noordzee. Dat melden de partners dinsdag. Het park kan 370 megawatt produceren, goed voor groene energie voor 400.000 gezinnen.

C-Power, het vaak in één adem genoemde Belwind en Nobelwind, en Northwind zijn al enkele jaren operationeel. Op dit moment is ook het windmolenpark Rentel volop in aanbouw en nog deze maand zullen de eerste funderingen van het park Norther worden geplaatst. Norther heeft de grootste windmolenparkconcessie op zee, en is ook het dichtst bij de Belgisch kust gelegen, zo’n 23 kilometer voor de kust van Zeebrugge.

De komende maanden zullen 45 funderingen worden geplaatst door het waterbouwkundig bedrijf Van Oord. Voor de plaatsing is het offshore-installatieschip Aeolus volledig omgebouwd en kunnen de funderingen ter plaatse worden gebracht. Het dek is versterkt, het schip verbreed en het laadvermogen vergroot. Dat was nodig want het gaat om gevaartes van 67 meter hoog met een gewicht van 1.000 ton. De transformator van de turbine weeg op zich al 2.500 ton.

“De installatie van de 45 funderingen is een extreem belangrijk en omzichtig werk. Het is immers de basis waarop alles berust. Dankzij de expertise van Van Oord en de projectervaring van de bemanning van de Aeolus, zorgen we ervoor dat we met dit project succesvol starten”, aldus Dennis Sanou, projectleider van Norther.

Als alles volgend plan verloopt, moet de realisatie in 2019 afgerond worden. Het park heeft een capaciteit van 370 megawatt. Daarmee zouden 400.000 gezinnen voorzien kunnen worden van groene/blauwe energie. Dat is de helft van wat er in 2017 in totaal werd geproduceerd door alle windparken samen. Daar komt dus straks ook nog de energieproductie van Rentel bij, met een capaciteit van 294 megawatt. Daardoor zouden samen bijna anderhalf miljoen gezinnen kunnen bevoorraad worden met groene energie.

Video: Van Oord