EK ZWEMMEN. Finale zou “heel mooi” zijn voor Lecluyse, Croenen wil “beter doen dan WK”

Print
EK ZWEMMEN. Finale zou “heel mooi” zijn voor Lecluyse, Croenen wil “beter doen dan WK”

Foto: BELGA

Fanny Lecluyse was in 2016 één van twee Belgische zwemmers op de Spelen in Rio de Janeiro. Die werden voor haar geen succes, met een 17e plaats op de 200 en een 27e op de 100 meter schoolslag. Voor het WK van vorig jaar in Boedapest kon ze zich niet plaatsen. Op het EK in Glasgow wil de 26-jarige West-Vlaamse iets rechtzetten.

“Ik ben heel blij dat ik me begin dit jaar voor het EK kon plaatsen. In juni had ik immers mijn lerarenopleiding af te ronden, met alle stages die daar bij komen kijken. Het was een vermoeiende periode, maar alles is goed gekomen en ik heb mijn diploma. Afgelopen maand heb ik me goed op het EK kunnen voorbereiden. Ik ben op stage in Tenerife geweest en heb vertrouwen opgedaan.”

Lecluyse veroverde op de 200 meter schoolslag al goud (2015) en brons (2017) op het EK kortebaan, maar kon die prestaties niet in olympisch bad doortrekken. “In een 50 meter-bad is mijn beste uitslag op een EK een achtste plaats (op de 200 meter school in 2012 en 2014). “Met een finale zou ik hier dus al heel tevreden zijn. De 200 meter is mijn beste afstand, maar de 50 en de 100 vat ik met dezelfde intentie aan. Voor mij zijn de drie afstanden even belangrijk. “

Zaterdag duikt Lecluyse een eerste keer het zwembad in voor de 100 meter schoolslag, waarvan de finale zondag plaatsvindt. De 200 meter staat maandag (finale dinsdag) op het programma, de 50 woensdag. Op de 200 heeft ze de 9e inschrijvingstijd op 38 deelneemsters, op 50 de 16e op 47 en op de 100 de 18e op 51.

EK ZWEMMEN. Finale zou “heel mooi” zijn voor Lecluyse, Croenen wil “beter doen dan WK”
Foto: Photo News

Croenen als Belgische vaandeldrager in Glasgow: “Beter doen dan WK”

Door het plotse wegvallen van Pieter Timmers is Louis Croenen de Belgische blikvanger geworden op het EK zwemmen in Glasgow, dat vrijdag van start gaat. Na een moeilijk post-olympisch jaar hoopt de 24-jarige Kempenaar de finale te halen in de 200 meter vlinderslag.

Sinds hij op het WK in Kazan drie jaar geleden als eerste Belg sinds Fred Deburghgraeve de finale haalde van een individueel nummer op een wereldkampioenschap, zijn de verwachtingen rond Croenen hooggespannen. Zijn achtste plaats op de Olympische Spelen van Rio in 2016 bevestigden die, maar vorig jaar zakte hij op het WK in Boedapest door het ijs met een teleurstellende zeventiende plaats. Croenen hoopt op het EK in Glasgow de draad weer op te pikken.

“Ik heb een goede voorbereiding achter de rug, inclusief voldoende rust. Ik heb een klein ongelukje gehad aan de linkerpols en ik ben vorige week wat ziek geweest, maar nu voel ik me beter”, vertelde Croenen na zijn eerste training in het Schotse water. “Ik wil het alleszins beter doen dan op dat WK vorig jaar. Mijn doel is om de finale te halen, wat nooit gemakkelijk is. Misschien kan ik zelfs mijn Belgisch record (1:55.39) breken. Als dat lukt, heb ik die finale sowieso beet.”

“Het podium halen? Dat is moeilijk te voorspellen, alles zal afhangen van de concurrentie. Het enige wat ik kan doen is mijn uiterste best doen, en dan zie ik wel op welke positie ik eindig”, aldus de zwemmer van ShaRK. Op de vraag waar het vorig seizoen is misgelopen, heeft Croenen niet meteen een antwoord. “Misschien heb ik vorig seizoen minder getraind dan normaal. Dat is sowieso wel gebruikelijk na een olympisch jaar, want die 200 meter vlinderslag is een heel uitputtende discipline.”

De halve finale van de 200 meter vlinderslag vindt zaterdag plaats, de finale zondag. Croenen neemt volgende week woensdag ook deel aan de 100 meter vlinderslag.