Greg Van Avermaet alweer aan de bak na slopende Tour: “Ik hou van dit parcours en de stijl ligt mij”

Print
Greg Van Avermaet alweer aan de bak na slopende Tour: “Ik hou van dit parcours en de stijl ligt mij”

Foto: BELGA

Brussel -

Greg Van Avermaet vertrekt zaterdag (4 augustus) als kopman van BMC in de Clasica San Sebastian. De voorbije jaren haalde de olympisch kampioen al vier keer een dichte ereplaats in de Spaanse klimklassieker en ook dit keer is een top tien de ambitie.

“Ik was tevreden over mijn vorm in de Tour en ik heb er enkele mooie resultaten gehaald”, blikt Van Avermaet terug op zijn Tourdeelname, die hij kleurde met acht dagen gele trui. “Ik trek gemotiveerd naar de Clasica San Sebastian en wil er een goeie wedstrijd neerzetten. Het is een uitdagend parcours maar ik hou ervan en de stijl ligt mij. Als de vorm goed is, zou een nieuwe toptienplaats uitstekend zijn.”

Vorig jaar werd Van Avermaet net als in 2014 achtste in de Spaanse WorldTourklassieker, in 2016 kwam hij als vijfde over de streep. Zijn beste uitslag haalde hij er in 2011, toen Philippe Gilbert won en de Waaslander als derde finishte.

De 33-jarige Van Avermaet krijgt met Loïc Vliegen een Belg in steun. De rest van de BMC-selectie bestaat uit de Nieuw-Zeelander Patrick Bevin, de Australiërs Simon Gerrans en Miles Scotson, de Zwitser Michael Schär en de Spanjaard Francisco Ventoso.

Bij Quick-Step Floors is Pieter Serry de enige Belg in het team. De Fransman Julian Alaphilippe, goed voor twee ritzeges en de bergtrui in de Tour, is kopman. Hij krijgt zijn landgenoot Rémi Cavagna naast zich, net als de Deen Kasper Asgreen, de Luxemburger Bob Jungels, de Brit James Knox en de Ecuadoraan Jhonnatan Narvaez.

Van Avermaet droomt van Europese kampioenstrui

Greg Van Avermaet kwam woensdag aan de start van het natourcriterium van Sint-Niklaas met een gele fiets. Het vehikel waarop hij acht dagen mocht rondrijden in de Tour de France, toen hij de gele trui om de schouders had. De Waaslander koos bewust voor een heel korte rustpauze, liet de criteriums van Aalst en Roeselare schieten, en komt voor het eerst terug in eigen gouw in actie.

De olympische kampioen nam veel tijd om zoveel mogelijk fans te plezieren met een handtekening en ging gretig op de foto. "Het doet deugd om hier weer te mogen koersen. Ik heb alle edities in Sint-Niklaas meegemaakt. Het is dicht bij huis. Ideaal om te hervatten. Ik reed voorheen ook wel eens in Aalst, maar dat was toch lastig. Zo daags na de slotetappe van de Ronde van Frankrijk er weer invliegen. Onderschat zo'n criterium toch maar niet. In de finale wordt er stevig doorgereden."

"De Tour was een echte belevenis. Acht dagen in het geel. En ook nog in dat shirt de trofee van de strijdlust krijgen was super." Een volgend doel is het Europees kampioenschap, op een parcours dat Van Avermaet bijzonder goed moet liggen. "Inderdaad. Het EK ligt binnen mijn bereik. Het wereldkampioenschap zal andere koek worden, maar op het EK moet ik toch wel iets kunnen bereiken. Ook de Classica San Sebastian heb ik aangestipt. De conditie die ik opbouwde in de Tour moet ik optimaal gebruiken. In 2016 kwam ik ook met een goede vorm uit de Ronde van Frankrijk en werd ik olympisch kampioen. Dat is misschien een goed voorteken. Ik grossier graag in truien. Ik heb die gouden bandjes op de mouw al, maar zou graag ook eens een heel jaar in een kampioenenshirt koersen."