© Shutterstock

Facebook en Instagram lanceren timer die toont hoelang je al aan het scrollen bent

Heel wat gebruikers van sociale media kennen het wel: (doelloos) minuten- of zelfs urenlang langs de Facebookpagina of de Instafeed scrollen. Gebruikers beseffen niet altijd hoeveel tijd dat opslorpt in het dagelijkse leven. Om mensen daar nu bewust van te maken, lanceert het bedrijf boven de twee netwerksites een nieuwe functie: een timer, die je met je virtueel gedrag confronteert.

mrra

Eén van de nieuwe functies, die Facebook (dat ook Instagram bezit) uitrolt, is het dashboard in verband met tijdsduur. Daarin staat hoeveel tijd je gemiddeld op hun sociale media besteedt en precieze cijfers over de laatste dagen. Wie wil kan zelfs ingeven hoeveel tijd ze maximaal op de apps willen doorbrengen. Ga je jouw eigen grens voorbij, dan krijg je een mailtje.

Benieuwd? Volg dan dit stappenplan. (De functies zijn nog aan het uitrollen, dus het kan zijn dat je nog even geduld moet hebben tot je de juiste update hebt gehad.)

  1. Ga in de app van Facebook en Instagram naar ‘Instellingen’ (in de app rechtsbovenaan bij de drie horizontale streepjes).
  2. Ga in Facebook naar ‘Instellingen en Privacy’ en klap dat menu uit.
  3. Klik op ‘Jouw tijd op Facebook’ of op ‘Jouw activiteit’ in Instagram. Daar kan je alle gegevens van je aanwezigheid van de voorbije week vinden.

Toch geschrokken van de grote hoeveelheid tijd die je op sociale media doorbrengt? En wil je graag minderen? Dat kan moeilijker zijn dan je verwacht, want de apps kunnen onbewust al een verslaving zijn. Daarom is er een nieuwe oplossing: in hetzelfde dashboard staat er vanaf nu een mogelijkheid om notificaties op stil te zetten. Dan word je minder getriggerd om de app te openen.

© Facebook

Verslavingen

Op zich is dat natuurlijk opmerkelijk, want zo stimuleert Facebook haar gebruikers om net minder tijd door te brengen op hun platform. “Dat kan inderdaad een gevolg zijn, maar daar kunnen we mee leven”, zegt Ameet Ranadive, product director van Welzijn bij Instagram.

Facebook en andere sociale media krijgen immers geregeld kritiek op de manier waarop ze hun pagina’s inrichten. Door bijvoorbeeld eindeloos scrollen mogelijk te maken, zouden ze verslaving in de hand werken. Met deze nieuwe functies probeert het bedrijf tegemoet te komen aan de vraag van gebruikers om meer vat te kunnen krijgen op de tijd die ze aan sociale media kwijt zijn.

Meer over Facebook