Tien jaar gevorderd voor junkie die levensbedreigende messteek toediende

Print
Tien jaar gevorderd voor junkie die levensbedreigende messteek toediende

Themabeeld.

Hasselt / Achel / Hamont-Achel -

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van tien jaar gevraagd voor een 28-jarige junkie uit Hamont-Achel die in 2015 een autistische man neerstak. Volgens de procureur is de man een gevaar voor de maatschappij en is de kans op recidive groot.

Op 23 december 2015 mocht de man na een verblijf van twee weken vertrekken van de PAAZ-afdeling van het ziekenhuis. Onderweg naar de woning van zijn vriendin kocht hij een fles whisky in een winkel die hij samen met twee lijnen speed consumeerde. Daarna reed hij naar de woning van een vriend die hij ervan verdacht zijn bromfiets te hebben gestolen. Hij nam een keukenmes met een lemmet van 18 centimeter mee.

Aangekomen bij de woning van de autistische man belde hij verschillende keren aan en klopte hij op de neergelaten rolluiken. Toen de bewoner zag dat de beklaagde een groot mes bij zich had, ging hij naar buiten met een baseballknuppel. Daarop zou de 28-jarige man naar eigen zeggen in paniek zijn geraakt. Hij zou zich met het mes hebben willen verdedigen en uitgehaald hebben. Het slachtoffer werd geraakt in de arm en de borststreek. Toen de gewonde man om hulp riep ging de beklaagde er vandoor. De buurman van het slachtoffer verwittigde de hulpdiensten en probeerde de hevige bloedingen te stoppen. De neergestoken man moest een spoedoperatie ondergaan.

De politie kon de dader de avond zelf nog arresteren. Hij zit sindsdien opgesloten in de gevangenis.

De advocaat van de drugsverslaafde pleitte tijdens de behandeling van de zaak woensdag dat zijn cliënt op het ogenblik van de feiten niet toerekeningsvatbaar was. De combinatie van drank en drugs zou ervoor hebben gezorgd dat de man in een psychose terechtkwam. In eerste instantie vroeg hij de vrijspraak en in ondergeschikte orde een straf met uitstel met een residentiële behandeling voor de drugsproblematiek van zijn cliënt. De procureur en de advocaat van het slachtoffer zijn van mening dat er geen sprake is van ontoerekeningsvatbaarheid.

Vonnis op 7 september.