© Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Doel 3 ligt opnieuw stil voor kleine herstelling

Kort na de heropstart van Doel 3 op maandag 23 juli, ligt de kernreactor sinds zondagmiddag alweer stil. “Het gaat om een technisch probleem in het niet-nucleaire gedeelte dat pas aan het licht kwam toen de centrale weer voor 100 procent actief was”, zegt woordvoerster Nele Scheerlinck woensdag.

Maandag 23 juli werd kernreactor Doel 3 van Engie Electrabel heropgestart, nadat de centrale tien maanden had stilgelegen door betondegradatie. Dit keer heeft het defect niets te maken met het nucleaire gedeelte, bevestigt woordvoerster Nele Scheerlinck van de Doel-centrales.

Enkele dagen na de heropstart werd in het turbinesysteem van de centrale een defect vastgesteld: er is een herstelling nodig aan de dichting van een klep. “Sommige problemen komen pas aan het licht als de centrale weer op volledige kracht draait,” zegt Scheerlinck, “en dat duurt een tijdje.”

Volgens de woordvoerster heeft het defect geen invloed op de nucleaire veiligheid, maar voor het personeel kan het probleem gevaar inhouden omdat hete stoom niet goed kan passeren. Daarom is het belangrijk om het probleem te verhelpen. De heropstart van de centrale staat gepland op vrijdagmiddag.