Victoria’s Secret-model openhartig over haar psychische aandoening

Het Portugese Victoria’s Secret-model Sara Sampaio (27) lijdt aan de psychische aandoening trichotillomanie. Dat is een obsessief-compulsieve stoornis waarbij ze de drang heeft om haar eigen haren uit te trekken. Dat gaf ze onlangs toe via Instagram.

vwh

Eind juli stond model Sara Sampaio in de file en riep ze haar fans op om vragen aan haar te stellen, opdat de tijd in haar wagen op een leuke manier voorbij zou gaan. Een van de fans vroeg hoe ze haar wenkbrauwen verzorgt. Dat maakte een eerlijke reactie los bij de Portugese schone. “Wel, ik probeer ze niet aan te raken. Helaas lijd ik aan trichotillomanie en trek ik eraan. Ik heb veel gaten in mijn wenkbrauwen. Ik gebruik een wenkbrauwpotlood om die in te kleuren”, liet ze weten.

Na haar ontboezeming kreeg Sampaio veel steun van andere dames die met de aandoening kampen. Dat motiveerde haar om er in een lange post iets meer over te vertellen. “Voor zij die niet weten wat de aandoening inhoudt: ze is ook bekend als een haartrekstoornis en wordt gekenmerkt door een oncontroleerbare drang om eigen haren uit te trekken, wat ook effectief gebeurt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Stress

Sampaio voegt eraan toe dat ze een milde vorm van trichotillomanie heeft, want sommigen trekken hele plukken hoofdhaar uit en zitten met kale plekken. Bij haar begon het allemaal op haar vijftiende. Ze trok eerst haar wimpers uit, daarna waren haar wenkbrauwen aan de beurt. Naar eigen zeggen is de aandoening veel intenser als ze onder stress staat of wanneer ze zit te niksen voor de televisie of een boek leest. Momenteel neemt de brunette medicijnen die haar impulsen onderdrukken, maar helemaal zal de drang nooit verdwijnen.

Het model roept mensen die er ook aan lijden op om er met een dokter over te praten en goed na te denken over een eventuele behandeling. “Dit is een stoornis waarmee mensen niet zomaar kunnen stoppen. Wees begripvol en oordeel niet, dan raak je het verst. Veel liefs aan iedereen”, besloot ze.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niet te missen