© Jef Habex

Heidebloemke zoekt recente geschiedenis

In augustus rolt alweer het vierde nummer van het Genker heemkundig tijdschrift Heidebloemke van de persen. Heidebloemke is een begrip in Genk, maar de meeste mensen denken hierbij aan lang vervlogen geschiedenis en oude mensen. Van dit imago wil de vzw Heidebloemke afgeraken. In het rijkelijk geïllustreerd tijdschrift wil de redactie daarom meer aandacht besteden aan het recente verleden zoals de jaren 60 en 70 en 80.

Jef Habex

‘Genk in de jaren zeventig’ is een eerste aanzet in het nummer dat eerstdaags verschijnt. Het is de tijd van de shoppingcentra, de bouw van het nieuw stadshuis, de aanleg van het treinstation en andere grote werken. De aanleg van de Ford (zie foto) gebeurde al in de jaren zestig. Maar ook andere artikels zoomen in op een niet zo ver verleden. De terugkomst van de wolf in Limburg bijvoorbeeld.

Uiteraard blijft Heidebloemke ook aandacht schenken aan de traditionele onderwerpen. Zo lezen we interessante weetjes over het beroep van leerkrachten in de 19de eeuw, hilarisch zelfs. Of over de arbeidsomstandigheden in diezelfde eeuw. Ook hoe de Genkenaren zich vroeger vermaakten, kan je in dit nummer te weten komen. Daarnaast vernemen we nog over het verzet in de Tweede Wereldoorlog en wordt een oude Genkenaar aan de tand gevoeld. Voor elk wat wils. Noteren we nog dat in de tentoonstellingsruimte van de heemkring de boeiende tentoonstelling rond het destijds vermaarde hotel des artistes te bezichtigen is tot midden december.

Meer info op heemkring@heidebmloemke.be of 089/65.35.95


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio