Duizenden personen geschrapt uit bevolkingsregister na controversiële woonstcontroles

Print
Duizenden personen geschrapt uit bevolkingsregister na controversiële woonstcontroles

Foto: BELGA

De politiekorpsen van de negen gemeenten van het Kanaalplan in het Brussels gewest hebben het afgelopen jaar 94.809 woonstcontroles uitgevoerd, waarbij de politie checkt of iemand daadwerkelijk woont op het adres waar hij is ingeschreven. De woonstcontroles waren een speerpunt van het Kanaalplan dat de regering begin 2016 in het leven riep na de terreuraanslagen in Parijs, toen bleek dat Salah Abdeslam in Molenbeek verbleef.

Bij de woonstcontroles checkt de politie of iemand effectief woont waar hij is ingeschreven, om zo een beter zicht te krijgen op wie waar woont in de gemeenten langs de Brusselse kanaalzone en om andere misdrijven en geknoei met uitkeringen bloot te legen.

De controles in de negen gemeenten hebben vorig jaar geleid tot 8.028 voorstellen om personen ambtshalve te schrappen uit het bevolkingsregister. Ze bleken niet (meer) te wonen op het adres waar ze ingeschreven stonden. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), zo schrijft De Tijd woensdag.

Anderlecht

De meeste controles werden uitgevoerd in Anderlecht (24.987) en daar werden ook de meeste voorstellen voor ambtshalve schrapping verstuurd naar de gemeente (2.652). In Schaarbeek gaat het om 2.270 voorstellen tot schrapping op een totaal van 18.212 woonstcontroles. In Molenbeek, waar vorig jaar 17.417 controles gebeurden, waren er 810 voorstellen tot schrapping.

Geen huiszoeking

De gemeenten stonden aanvankelijk kritisch tegenover de controles. De politiekorpsen hebben daarvoor geen toestemming nodig van een magistraat, zoals bijvoorbeeld bij een huiszoeking naar aanleiding van een gerechtelijk onderzoek. Bewoners moet agenten wel toestemming geven om de woning te betreden.