© Michael Kors

Zo ziet je leren handtas er weer als nieuw uit

Slijtage en vlekken zijn de ergste vijand van je leren handtas. Zonde van je investering, toch? Met deze tips ziet je leren handtas er weer als nieuw uit!

cityfashion

De juiste verzorging voor jouw tas

Zo lang mogelijk plezier hebben van je handtas? Blijf je tas dan voeden en probeer uitdroging te vermijden. Hoe je dit doet? Volgens Annick Hulsmans, zaakvoerder van Savanna Lederwaren te Zonhoven, is het belangrijk om te kijken naar de ledersoort van je handtas. Vet leder? Gebruik dan een beetje Nivea of Vaseline om je tas soepel te houden. Korrelig leder? Klassieke reinigingsmelk legt een laagje ter bescherming. Ten slotte: met een tandenborstel geef je de vezels van je daim tas een boost!

Heeft je tas vorm verloren?

Een zware inhoud kan ervoor zorgen dat je tas haar vorm verliest. De oplossing? Vul je handtas op wanneer je ze niet gebruikt met proppen krantenpapier, zakdoekjes of toiletpapier. Je tas blijft het langst mooi wanneer je ze plat neerlegt. Toch ophangen? Hang ze op aan twee haakjes zodat de hengel niet gaat doorscheuren.

Vlekken en geurtjes

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je dag beginnen met een propere tas? Ga 's avonds met een droge doek over de buitenkant en met een kledingroller over de binnenkant (er blijven verbazend veel kruimeltjes en pluisjes achter) van je handtas.

Last van vlekken op je tas? Warm water en babyshampoo zijn de partners in crime van je leren handtas. Onaangename geurtjes? Laat een zakje bakpoeder een nachtje in je tas liggen! Het poeder absorbeert de geurtjes die door het dragen in je tas zijn geslopen.

Met deze tips blijven je sneakers kraakwit

© Tango

Een paar witte sneakers zijn ook deze zomer onmisbaar in je garderobe. Verkleurde plekjes of vlekken? Met deze tips blijven je sneakers kraakwit!

Je sneakers een eerste keer dragen?

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor je witte sneakers! Investeer daarom in de eerste plaats in een kwaliteitsvolle water-en vuilafstotende spray, die voorkomt de grootste schade aan je witte sneakers en zal voor een zo lang mogelijk 'wit' resultaat zorgen.

Vlek gespot? Grijp meteen in!

Vlekken op je lederen sneakers? Laat de vlek zeker niet intrekken, maar grijp meteen in! Gebruik in eerste instantie een droog doekje om de oppervlakkige vlek te verwijderen.

Voor een verdere grondige poetsbeurt gebruik je vervolgens best enkele kwalitatieve onderhoudsproducten. Een zachte gum bijvoorbeeld is ideaal om komaf te maken met oppervlakkige vlekken. Zijn je sneakers niet zo zeer vuil, maar zie je de eerste 'rimpeltjes' verschijnen, dan kun je een specifieke spray gebruiken die het leder voedt én een laagje vormt om diepere 'deukjes' te vermijden.

Niet meteen een specifiek onderhoudsproduct in huis? Dep wat Vaseline of witte azijn op de vlek van je leren schoenen en laat ze enkele minuten hun werk doen. Een vlek op je canvas exemplaren? Probeer dan eens wat babyshampoo. De wondermiddeltjes voorzichtig afvegen en voilà, je sneakers zien er weer als nieuw uit!

Net als nieuw

Hebben je sneakers geen specifieke vlekken, maar kunnen ze wel een goede poetsbeurt gebruiken? Het lijkt misschien een goed idee om ze in de wasmachine te gooien, maar dat is het allerminst. Gebruik in plaats daarvan een royaal natte spons en wrijf een aantal keer over een oldschool blok ossengalzeep. Voorzichtig schrobben over je sneakers, een nachtje laten inwerken en ze kunnen er weer tegen. Tip: Voor lederen sneakers maak je best de hele schoen nat zodat er geen blijvende kringen ontstaan!

Last van krasjes op je schoenen? Verdoezel ze met een royaal laagje witte nagellak. Niemand die ziet dat je favoriete paar al een tijdje in je schoenenkast staat! Je veters kun je dan weer best wassen met wat lauw water en wat wasmiddel.

Zoveel mag je handtas wegen (en zo maak je ze lichter)

© Michael Kors

Last van pijnlijke schouders? Grote kans dat dit komt door een te zware handtas. Zoveel mag je handtas maximum wegen en zo maak je ze lichter!

Zoveel mag je schoudertas wegen

Het maximale gewicht hangt af van de handtas die je gebruikt. A day at the office met een schoudertas? Let er dan op dat je tas nooit zwaarder is dan 10% van je eigen lichaamsgewicht. Kies voor tassen met een brede hengel, zo wordt de druk verspreid over je hele schouder. Probeer zoveel mogelijk van schouder te wisselen. Het is geen gek idee om de timer op je smartphone hiervoor in te schakelen!

Draag je je tas over je arm? Ga nooit boven de 4,5 kg

Een handtas die je gewoon in je hand of over je arm draagt? Die moet nog lichter zijn. Een te zware handtas zorgt ervoor dat je gaat “doorhangen” met een slechte houding en pijnlijke rug tot gevolg. Op safe spelen? Laat je handtas nooit meer dan 4,5 kg wegen! Dat halfleeg flesje water hoef je dus echt niet mee te zeulen.

Klein avondtasje = klein gewicht

Haal je mooiste avondtasjes of clutches boven, wedding season is in aantocht! Hoe klein ze ook zijn, ook zo’n tasje kan ongezond zwaar zijn. Spaar je polsen en let erop dat je tasje nooit zwaarder is dan 2,5 kg. Het klinkt heel weinig, maar met een smartphone en sleutels en het gewicht van het tasje zelf zit je daar sneller aan dan je denkt.

Je tas lichter maken? Dat doe je zo!

Qua inhoud: back to basics is de boodschap. Neem alleen mee wat je écht nodig hebt. Stel een lijstje op met noodzakelijke spullen zoals je smartphone en portefeuille (nee, lege verpakkingen en veel te grote brillendozen horen hier niet bij), de rest laat je thuis. Houd je steevast al je (klanten)kaarten bij in je portefeuille? Scan ze op je smartphone in met een app. Zo heb je ze altijd bij de hand, verslijt je portefeuille minder snel en spaar je weer wat gewicht uit.

Tip: probeer je handtas zo goed mogelijk te ordenen. Geef elk item een specifiek vakje zodat je alles meteen kan terugvinden. Een rommelige tas is vaak een te zware tas!