Philippe Gilbert moet niet worden geopereerd maar seizoen lijkt voorbij: “Ik heb geluk gehad”

Print

Philippe Gilbert is alweer op weg naar huis, een dag na zijn spectaculaire val in de Tour de France. Gisteren werd hij ’s avonds nog naar het ziekenhuis van Toulouse overgebracht voor verdere verzorging. Onderzoek wees uit dat een operatie niet nodig is en dat de breuk in zijn knieschijf met de tijd zal helen. “Mijn seizoen is voorbij, denk ik, maar ik heb geluk gehad”, laat hij weten.

LEES OOK: Einde Tour en gebroken knieschijf voor Philippe Gilbert na spectaculaire val: “Blij dat ik nog hier ben”

Gilbert kwam dinsdag zwaar ten val in de afdaling van de Portet d’Aspet. Hij ging na het slecht inschatten van een bocht over een muurtje en dook enkele meters het ravijn in. De renner van Quick-Step Floors kon gelukkig, met hulp van omstaanders, naar boven klauteren en zelfs de etappe uitrijden. Medisch onderzoek bracht ‘s avonds evenwel een breuk in de knieschijf aan het licht.

Om twee uur ’s nachts keerde hij nog terug naar het hotel van Quick Step Floors om nog wat te slapen maar dat was door de pijn erg moeilijk. Deze ochtend nam hij afscheid van zijn ploegmaats waarna hij naar huis in Monaco trok.

“Minstens vier of vijf out, seizoen lijkt voorbij”

In een video geeft hij zelf wat meer tekst en uitleg: “Ik heb geluk gehad”, aldus Gilbert. “Ik zal enkel weken out zijn, we weten nog niet juist voor hoelang maar ik denk toch vier tot vijf weken. Ik heb er alles aan gedaan om in de Tour te blijven maar helaas is dat niet langer mogelijk.”

“Ik wil jullie bedanken voor alle berichtjes en ook de renners die me steunden toen ze me voorbijreden. Ik heb veel steun aan de wielerfamilie, daaraan zie je hoe mooi onze sport is. Ik start nu de revalidatie en zal er alles aan doen om - zoals altijd - sterker terug te komen. De volgend zege zal alvast speciaal zijn na al die pech. Dat zal emotioneel zijn, hopelijk komt die er ook snel.”

“Mijn seizoen is over, denk ik, maar volgend jaar wil ik op een hoog niveau herbeginnen en zo snel mogelijk winnen!”, besluit de Ardennees alweer strijdlustig.

Dat hij uiteindelijk toch moest opgeven, is een evidentie wanneer je zijn foto van de gehavende knie op Twitter ziet: “Wat als je besluit om met een gebroken knieschijf beslist om nog zestig kilometer voort te rijden...”