Team Sky-renner uit de Tour gezet voor ‘uitzonderlijk zware agressie’: “Hier zijn geen excuses voor”

Print

Team Sky verliest met Gianni Moscon een belangrijke pion in de Tour de France. De Italiaan was in de vijftiende etappe betrokken bij een incident met een andere renner en werd daarop uit koers gezet. Hij werd meteen geschrapt uit de officiële uitslag en stand en zal dinsdag niet meer starten in de zestiende etappe.

 

Het incident gaat om een uit de hand gelopen woordenwisseling vlak na de start in Millau tussen Gianni Moscon en een renner van Fortuneo. De Italiaan zou daarbij zijn handen niet aan het stuur hebben gehouden. Hij wordt officieel uit koers gezet wegens “uitzonderlijk zware agressie”. De ploegleiding heeft nog proberen de jury te overtuigen maar die legde de argumenten van Team Sky naast zich neer.

 

“Ik wil mijn excuses aanbieden voor wat vandaag is gebeurd. Ik heb veel spijt van mijn actie”, zegt Moscon in een videoboodschap. “Ik wil mij persoonlijk verontschuldigen bij Elie Gesbert. Wat gebeurd is, is verkeerd. Ik heb het slechte voorbeeld gegeven en wil mij publiek verontschuldigen tegenover alle betrokkenen, mijn ploeggenoten en iedereen bij Team Sky en in de Tourkaravaan. Er zijn geen excuses.”

 

Teambaas Dave Brailsford zegt op de website van Sky de beslissing van de Tourorganisatie te respecteren. “Gianni is heel ontgoocheld over zijn gedrag en beseft dat hij iedereen heeft teleurgesteld, zichzelf, de ploeg en de Tour. We zullen dit met Gianni bespreken eens de Tour is afgelopen en zullen dan beslissen wat er zal gebeuren. Ik wil mij oprecht verontschuldigen bij Elie Gesbert en Team Fortuneo - Samsic voor dit onaanvaardbare incident.”

Moscon heeft in het verleden geen al te beste reputatie opgebouwd. Zo was er vorig jaar een incident met FdJ-renner Reichenbach die verhaal ging halen bij de Italiaan omdat die racistische opmerkingen zou hebben gemaakt tegen een ploegmaat van Reichenbach. Moscon zou de Zwitser ten val hebben gebracht tijdens Tre Valle Varesine maar werd hiervoor achteraf niet gestraft.

Team Sky, met geletruidrager Geraint Thomas en titelverdediger Chris Froome, moet de derde en laatste week in de Ronde van Frankrijk nu volmaken met zeven renners. De 24-jarige Moscon was één van de eerste pionnetjes in de Sky-trein.