Bosbranden in Zweden raken maar niet geblust

Print
Bosbranden in Zweden raken maar niet geblust

Foto: AFP

Bij de zware bosbranden in Zweden is geen ontspanning in de situatie te bespeuren, integendeel. Zaterdag steeg het aantal branden volgens de noodcel weer tot bijna zeventig.

De enige hoop om de vele branden geblust te krijgen, is een drastische ommekeer van het weer, zegt een zegsman van de rampenbestrijdingsdienst op de Zweedse radio. De brandweer kan momenteel enkel proberen een uitbreiding van de vlammenzee te verhinderen.

De bosbranden woeden over heel Zweden. Alleen al de grootste drie in Centraal-Zweden bestrijken een oppervlakte van 20.000 hectare. Hoeveel bos in heel het land in brand staat, is voorlopig niet te zeggen, verklaarde de zegsman. Steeds weer breken nieuwe branden uit die, aangewakkerd door de wind, zich snel uitbreiden.

Zweden heeft nog nooit grotere bosbranden moeten bestrijden. Het Scandinavische land is bij het blussen op internationale hulp aangewezen. Frankrijk en Italië hebben elk vijf blusvliegtuigen gestuurd, Portugal twee. Duitsland draagt zijn steentje bij met vijf blushelikopters en er is ook hulp gekomen uit Noorwegen, Litouwen, Polen en Denemarken.